1 av 2
Pernilla Martinsson förstår inte varför man inte skulle få skänka saker till de asylsökande. Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio.
2 av 2
Bland annat soffan på bilden har skänkts till asylboendet i Strövelstorp i Skåne. Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio.

Migrationsverket vill stoppa gåvor till asylsökande

"Borde inte sätta käppar i hjulet när folk vill hjälpa till"
1:31 min

Med hjälp av sociala medier lyckades de samla in soffor, tv-apparater och annat till asylsökande i Skåne. Men det kan innebära extraarbete för Migrationsverket som vill stoppa gåvorna.

– Migrationsverket säger att vi inte får hjälpa er, förklarar Pernilla Martinsson för en av de asylsökande på boendet i skånska Strövelstorp.

Det började med att hon och hundratals andra via Facebook samlade in olika möbler, tv-apparater, husgeråd och kläder för de asylsökande i Strövelstorp. Men nu vill Migrationsverket stoppa gåvorna.

– Det som är problemet är att Migrationsverket tycker att möblerna står i vägen när de flyttar därifrån.

Migrationsverket meddelade henne detta när hon bad om att få låna mer utrymme bredvid asylboendet för att förvara möblerna. Möblerna är tänkta att komma till hands när fler bostäder öppnas upp för asylsökande i Strövelstorp till hösten, för Migrationsverket inreder lägenheterna alltför sparsamt, tycker Pernilla Martinsson:

– Jag har sagt att de kan låta möblerna stå kvar tills asylboendet är över, då ansvarar jag för att de försvinner därifrån. De (boende, red. anm.) måste få lov att ha det så länge de är här.

Men det löftet räcker inte, om man tittar på tidigare erfarenheter, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket:

– Det är inte tänkt att man ska bo permanent i de här boendena, det är tillfälliga boenden. Det innebär att vi måste kunna ställa iordning dem väldigt snabbt när personer flyttar och flyttar in. Men jag förstår att det låter jättekonstigt att höra att man inte får hjälpa till, säger Fredrik Bengtsson.

Än så länge vet inte det dryga 70-tal syrier på asylboendet i Strövelstorp om detta, men reaktionerna från de som samlat in grejerna har varit starka, säger Pernilla Martinsson, som själv känner sig frustrerad:

– Är det folk som behöver hjälp så ska man ta emot hjälpen och inte sätta käppar i hjulen hela tiden, för det är många som vill hjälpa till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".