Madelene Dalebrand Wachler fick sina e-fakturor från Telia offentliggjorda på nätet. Foto: Privat

Hennes fakturor offentliggjordes på nätet

1:03 min

I flera månader har vem som helst kunnat se privatpersoners fakturor från Telia och Halebop på nätet. Telia har stängt systemet och jobbar på att fixa säkerhetsbuggen, men kan fortfarande inte förklara varför mobilkunder fått sina uppgifter offentliggjorda på nätet.

Privatpersoners fakturor från Telia och Halebop har gått att hitta på nätet. På så sätt har man kunnat kolla upp namn, adresser, telefonnummer och hela samtalslistor.

– Som vi ser just nu är det 11 kunder som är identifierade och det handlar då om mobila fakturor för Telia och Halebopkunder, säger Hans G Larsson, informationschef på Telia.

Är ni säkra på att det inte är fler som har drabbats?
– Det är vi inte säkra på, men den här siffran har varit stabil över natten. Så vi hoppas och tror att det inte handlar om fler men vi kan inte utesluta att det är fler, säger han.

Madelene Dalebrand Wachler upptäckte att cirka 20 e-fakturor från Telia med känsliga uppgifter på legat ute på nätet sen 2012:
– Ja, jag blir förbannad. Jag tycker det är otäckt att man kan läsa sånt som ska vara privat. Dels har jag kompisar som har hemliga telefonnummer som inte ska ut. Sen har jag även varit utsatt för hot och våld och har besöksförbud och därav en anledning att det inte ska släppas ut vissa saker, säger hon.

Hur fakturorna hamnade på nätet vet inte Telia.

– Det är säkert flera olika faktorer. Vi har ju identifierat vilket system det är som är berört så det har vi stängt ner och sen måste vi titta på vad har de här elva kunderna gemensamt som gör att just deras fakturor har kunnat synas och det är det vi jobbar vidare med, säger Hans G Larsson.

Nu tänker Madelene anmäla till Datainspektionen.
– Man är en privatperson och det har man rätt att vara. Vem jag ringer och smsar till, det ska ju bara jag veta och ingen annan, så att säga.

Victoria Greve
victoria.greve@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista