Björn Almgren är inte förvånad över att alkohol ökar risken för tidig demens. "Det är ju en drog" säger han. Foto: Dimitri Lennartsson

Unga män som super löper större risk för demens

1:33 min

Har du som är kille druckit mycket i tonåren och råkat ut för alkoholförgiftning? Då ökar risken för att du ska få tidig demens, det visar ny svensk forskning.

Forskarna har följt nästan en halv miljon unga män som skulle mönstra mellan åren 69 och 79 - de som sa att de drack mycket och som sen fick en eller flera alkoholförgiftningar löpte fem gånger större risk att få tidig demens, det vill säga innan 60-års ålder.

– Det här är ju en markör, vi vet ju inte om det är en markör för att man har druckit så mycket så att det ska få effekter på hjärnan, och det räcker med att man dricker en gång, eller om det är en markör för ett mer generellt alkoholmissbruk, säger Peter Nordström på Umeå universitet som lett forskningen.

Trots den osäkerhet som finns så är resultatet helt nytt, för tidigare har man trott att ärftligheten spelar en större roll, men den faktorn är mindre viktig i den nya studien. Detta betyder att det finns nya möjligheter att förebygga tidig demens, en sjukdom som drabbar en på tusen.

Björn Almgren i Skåne är i dag inte orolig för att folk han känner riskerar få den.
– Alltså, jag har haft vänner tidigare som jag har känt har varit i riskzonen men de flesta börjar lugna ner sig faktiskt. Men inte förvånande att det är farligt. Alkohol är ju en drog.

Men behöver de killar som inte dricker så lugnt och kanske varit med om en magpumpning på akuten oroa sig? Det är svårt att säga, men en psykiatriker på Maria Ungdom i Stockholm säger att det märks att unga som kommer in har högre promillehalter jämfört med tidigare, och alkoholen kan skada hjärnan, säger Miia Kivipelto, professor i geriatrik på Karolinska institutet.

– Och jag tror att det handlar speciellt om det här med att dricka mycket på en gång, att det är det som kroppen inte gillar.

Dimitri Lennartsson
dimitri.lennartsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista