Abdi Rizak Hassan har gått i en friskola och är nöjd med det. Foto: Helena Sällström/P3 Nyheter

Skolinspektionen: Risk att fler friskolor går i konkurs

"Skolor kommer läggas ner och avvecklas"
1:28 min

I somras gick den stora friskolekoncernen John Bauer i konkurs. Nu flaggar Skolinspektionen för risken att fler friskolor kommer gå i konkurs de kommande åren. Orsakerna är bland annat konkurrens och minskade elevkullar.

Abdi Rizak Hassan ska snart börja tredje året på friskolan Sjölins gymnasium i Göteborg.
– Har trivts, det har varit väldigt bra.

Han är väldigt nöjd med hur hans gymnasietid blivit men när han sökte sig till en friskola så var det många i hans omgivning som hade åsikter om det.
– Att de mer tänkte på ekonomin än på sina elever men det är inget jag har märkt av nu och det känns som vilken annan skola som helst.

Abdi Rizak Hassan säger det nog är omöjligt för elever i årskurs nio att veta hur det kommer gå för en skola när de väljer.
– Jag tror inte att det är nåt man kan veta som elev, utan ska man välja en friskola får man nästan ta risken att det kan bli en dålig skola men det kan bli en fantastisk skola också. Jag tror inte att det är nåt som vi elever kan få reda på om man inte nästan har morsan som ägare på skolan eller något, men jag tror inte det annars. Det är en risk man får ta helt enkelt.

John Bauer-koncernen hade över 30 skolor när den gick i konkurs i somras. Många, men inte alla av dem, har fått nya ägare. Skolan lämnade efter sig skulder på över en miljard kronor, vilket var mer än konkursförvaltarna hade räknat med. Nu flaggar Skolinspektionen för att fler friskolor kommer få det tufft i framtiden och har begärt mer pengar från regeringen för att bli bättre på att granska skolornas ekonomi.

– Jag tror att det blir så att skolor kommer läggas ner och avvecklas och det är möjligt att det blir nya företagsstrukturer, sammanslagningar av olika slag. Det här vet vi inget riktigt om än men att det kommer bli förändringar, det tror jag att vi med säkerhet kan säga, säger Skolinspektionens generaldirektör Anne-Marie Begler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".