Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Internet allt viktigare i rysk politik

"Orsaken till Pussy Riots uppmärksamhet"
1:07 min

Det blir vanligare att ledningen i Ryssland ser nya medier på internet som ett hot och ett verktyg för den politiska oppositionen. Detta enligt en rapport från Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) som också menar att internet är en allt viktigare faktor i rysk politik.

"Det här är vår stad", skrek demonstranter utanför Röda torget i Moskva förra året, i protestmot Vladmir Putins styre. Protesterna var större än de några år tidigare. Det kan bero på att den politiska debatten flyttats från att främst ha förts på de statskontrollerade tv-kanalerna till att finnas på nätet, tror FOI.

På så sätt har folk lättare kunnat organisera protester. Nätet har också skänkt trygghet till demonstranter som har kunnat dokumentera vad som händer under demonstrationer och polisrazzior.

Internet var också anledningen till den extrema uppmärksamhet som bandet Pussy Riot fick när de åtalades för huliganism, något som satte Ryssland i rampljuset internationellt, menar FOI.

Ryska myndigheter har försökt hindra och styra innehåll på nätet. Till exempel genom en lag som förbjuder förtal och skvaller, och genom en annan lag som blockerar hemsidor som propagerar för narkotika, barnporr eller självmord för att skydda barn.

Men det här har oppositionen sett som ett sätt att tysta ned politiska motståndare i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".