1 av 11
En demonstrant omfamnar en skadad person mitt på en yta full med skräp i Nasr-City i Kairo. I bakgrunden brinner det. Foto: Ahmed Gomaa/Scanpix.
2 av 11
Några män hjälper en kvinna som utsatts för kravallpolisens tårgas i Kairo. Foto: Khaled Desouki/Scanpix.
3 av 11
En egyptisk kvinna håller om en död man. Foto: Mahmoud Khaled/Scanpix
4 av 11
Foto: Mosaab El-Shamy/Scanpix.
5 av 11
En polisbil välts ner från Sjätte oktober-bron i Kairo. Foto: Sabry Khaled/Scanpix.
6 av 11
Anhängare till Muslimska brödraskapet flyr undan kravallpolisens tårgas i närheten av demonstranternas läger i Kairo. Foto: Khaled Desouki/Scanpix.
7 av 11
Egyptisk kravallpolis kastar tårgas mot anhängare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi. Foto: AP video/Scanpix.
8 av 11
Kravallutrustad polis. På avstånd syns rök som stiger upp över staden. Foto: Hussein Tallal/Scanpix.
9 av 11
Rök stiger upp i Kairo i Egypten sedan kravallpolis gått in och tömt Mursi-anhängarnas läger. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Scanpix.
10 av 11
Våldsamheter i Kairo. Foto: Scanpix
11 av 11
Rök stiger från en brinnande bil i Kairo, Egypten. En man springer över gatan i förgrunden. Foto: Hassan Ammar/Scanpix

Egypten ger militären makt över säkerheten

P3 Nyheter kl 16 sammanfattar dagens händelser i Egypten
2:00 min

Egypten inför undantagstillstånd och beordrar militären att sköta säkerheten i en månad, rapporterar Reuters. I dag ska minst 95 personer ha dödats när anängare till Egyptens avsatte president körts bort från sina läger.

Enligt vittnen har det gått våldsamt till och ett flertal dödsoffer har krävts, både bland demonstranter och säkerhetsstyrkor. Minst 95 människor har dödats i landet idag, uppger Egyptens hälsodepartement.

– Jag har hört skjutandet och tårgasen över Rabaatorget och till och med bloggat några filmer på detta, säger aktivisten Belal.

När P3 Nyheter pratar med honom är han inte alltför långt ifrån området vid Rabaa al-Adawiya-moskén, där anhängare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi uppehålligt sig sedan början på juli.

– Jag såg att någonting hände där på tv och gick dit för att se vad det var, men då var området blockerat av polisen, säger Belal.

I det lilla Nahdalägret, där Mursianhängare uppehållit sig, har våld också utspelat sig när polisen ville tömma lägret. Men Belal har själv inte varit inne i nåt av lägrena och sett någon som dött.

– Men jag har sett folk som blivit svårt skadade, säger han.

Enligt Nationella räddningsfronten, som stödde avsättningen av Mursi, var protesterna inne i lägren i Kairo inte fredliga, vilket rättfärdigade säkerhetsstyrkornas agerande. Det har även kommit uppgifter om att två personer från de egyptiska säkerhetsstyrkorna har mördats under tumultet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".