Ratsit ändrar sökmöjligheter efter kritik

1:34 min

Kreditupplysningsföretaget Ratsit stoppar nu möjligheterna att få fram känsliga uppgifter om till exempel kvinnor som lever på skyddade boenden.

Beslutet kommer efter att företaget fått mycket kritik efter P4 Östergötlands avslöjande att det med enkla sökord på sajten går att få fram uppgifterna.

– Vi kommer nu att titta på de här olika sökorden som har använts i vår sökmotor för att lista den här typen av institutioner. Vi kommer att ta bort möjligheterna att söka på de här enkla orden. Dessutom kommer vi att arbeta med att dölja adresser för dessa institutioner och då ska man inte kunna lista personerna på dessa adresser, säger Anders Johansson som är VD.

Efter att P4 Östergötland uppmärksammat att det med enkla sökord, på sajten ratsit.se går att få fram listor men namn och uppgifter på personer som bland annat sitter på svenska fängelser eller bor sig på olika kvinnohus i landet ska det nu framöver bli omöjligt att få fram så kallat känsliga uppgifter genom att enbart slå på ett enda sökord. De ord som ska tas bort ska tas fram med hjälp av kvinnojourerna.

– Om ungefär en månad ska det bli omöjligt att få fram vissa uppgifter om var personer bor, säger Ratsits vd Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista