Mona Ali blev chockad när hon hörde om våldet i Egypten i går. Foto: Dimitri Lennartsson.

"Det som hänt blev en chock"

"Känns inte som Egypten att folk dödar varandra"
1:29 min

Den våldsamma utvecklingen i Egypten har även påverkat svenskegyptiern Mona Ali som bor i Malmö.

– Jag har aldrig tänkt mig att det skulle drabba Egypten av alla länder. Det har alltid varit så lugnt där, och det är självklart, det gör ont när det berör ditt eget hemland.

22-åriga Mona Ali är med i styrelsen för Egyptiska föreningen i södra Sverige, och har följt utvecklingen i Egypten sen den arabiska våren. Men, den senaste tiden har det varit alltför svårt att se allt hemskt som drabbar ens hemland, säger Mona Ali, som inte kunde missa gårdagens våldsamheter.

– Jag befann mig på jobbet, gick in på Facebook, såg en massa hemska bilder. Blev väldigt, väldigt chockad, för jag har som sagt inte följt nånting och att se döda människor, så hemska bilder av folk på gatorna. Det var en chock, en riktig chock var det.

Dödstalet stiger. Över 500 personer har mördats, enligt egyptiska myndigheter, när flera tältläger där Mursianhängare uppehöll sig röjdes undan i Kairo igår, och under de sammandrabbningar som följde i Kairo och andra delar av Egypten. Det är det blodigaste dygnet sedan revolutionen för två år sedan.

– Känns väldigt främmande. Känns inte alls som Egypten att folk dödar varandra. Militären dödar sin egen befolkning, det är hemskt, säger Mona Ali.

Hon är orolig för sina släktingar i Egypten. De är politiskt engagerade och därför är det svårt att få dem att hålla sig borta från gatorna, säger hon. Och samtidigt som fördömanden från omvärlden haglar tätt mot egyptiska övergångsregeringen, så tror bedömare att mer våld kommer utspela sig i landet. Ett land som Mona Ali håller på att förlora hoppet om.

– Det ser väldigt mörkt ut. Det enda positiva jag kan se med detta, det är i alla fall att en del av befolkningen kommer få som de vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".