Nu ändras krogtiderna. Foto: Scanpix.

Nu tänds ljusen klockan 03 i Göteborg.

1:35 min

Har du tänkt klubba i Göteborg i kväll? Bli inte förvånad när ljuset tänds klockan 03, för från och med i dag får inga krogar eller klubbar ha öppet senare än så på fredagar.

Det tycker Klara och Cassandra i Göteborg är dåligt:

– För att stänger krogarna klockan tre så kommer alla komma ut samtidigt och jag tror det kommer bli väldigt mycket bråk, säger Klara.

Krogtiderna är en segdragen och infekterad fråga i Göteborg, som förra året fick sitt politiska svar. På fredagar får inga ställen ha öppet efter klockan tre. Däremot kommer det precis som tidigare vara möjligt att vara ute till fyra och fem på lördagar. Detta med start ikväll, alltså.

Göteborgs rödgröna majoritet och Kristdemokraterna hoppas att tidigare stängning ska leda till färre våldsbrott och att folk dricker mindre, för det har en forskarrapport visat.

Men oppositionen och krögarna har ifrågasatt den rapporten och tror att det i stället blir fler svartklubbar och mer bråk.

Socialdemokraternas kommunalråd Dario Espiga tror inte det.

– Det är så många fler som inte kommer dricka efter klockan tre. Så det kommer ändå ge positiva effekter tror jag. Sen det här med svartklubbar, det är alltid en myt som alltid florerar. I en stad som Göteborg finns det nästan inga lokaler att tillgå, inte ens till bostäder. Var ska dessa svartklubbar vara? Och varför ska man starta svartklubbar för att man stänger två timmar tidigare på en fredag

Men Klara och Cassandra, de säger att de inte kommer vilja gå hem klockan tre.

– Jag kommer nog inte vilja gå hem klockan tre, säger Klara.

– Det beror nog på var man är, alla ställen är ju inte öppna till fem i dag heller, säger Cassandra.

– Om det öppnar svartklubbar kommer man nog dra sig dit, säger Klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista