Masoud Zaher möttes upp av flickvännen Anna Dorisdotter på centralstationen i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson.
Asylstafetten

Skulle gått i mål i dag men utvisas

0:58 min

Masoud Zaher vandrade i sextio mil för att visa på asylsökandes situation. Nu utvisas han själv, en dag innan målgången och efter att ha levt i sju år i Sverige. 

Idag avslutas Asylstafetten i Stockholm- en 60 mil lång vandring med målet att uppmärksamma situationen för asylsökande och papperslösa.

Men Masoud, som är en av eldsjälarna bakom Asylstafetten, tvingas avbryta färden i förtid. För några dagar sen fick han besked om utvisning till Afghanistan.

- Dom sa att, ja, Vi har bokat biljett till Masoud att han måste åka till Afghanistan på tisdag. De tvingade mig att lämna stafetten och komma tillbaks till Malmö. Det känns jättejobbigt.

Idag skulle Masoud ha gått in i Skärholmen tillsammans med dom andra deltagarna i Asylstafetten.

Men för Masoud tog resan slut igår. För i veckan kom utvisningsbeskedet från Migationsverket.

Efter sju år i Sverige ska han nu tillbaks till Afghanistan.
Och vad som väntar honom där vet han inte.

- Jag lämnade Afghanistan för att kunna leva. Fortsätta mitt liv i säkerhet. Därför flyttade jag hit till Sverige för att få hjälp. Och bo som en vanlig människa. Men nu, idag. Jag vet inte vad som kommer att hända. Ingen aning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista