Arbetsförmedlingen på Tunnelgatan i Stockholm. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Mer pappersarbete för arbetslösa

1:23 min

Du som är arbetslös kommer snart vara tvungen att rapportera till Arbetsförmedlingen vilka jobb du har sökt för att kunna få några pengar från a-kassan. Ett sätt för att få arbetslösa att söka fler jobb.

– Man måste söka hårt, det finns jobb därute om man söker hårt, säger arbetssökande Moshee Vour som gillar det nya systemet.

Den 1 oktober ska de första aktivitetsrapporterna lämnas in till Arbetsförmedlingen, där den som är arbetslös visar upp vilka jobb man har sökt.

Den som inte gör det riskerar att förlora pengar från a-kassan.

Idag förlorar den som inte söker tillräckligt en fjärdedel av pengarna under 45-ersättningsdagar.
Men i den nya modellen blir man först varnad, och om man inte tar till sig av varningen så kan ersättningen sen sänkas fem gånger innan pengarna försvinner helt.

– Det kanske är både bra och dåligt, säger Pernilla Heikki som söker jobb.

Hon tror att aktivitetsrapporterna kan vara bra för dem som har svårt att ta tag i sökandet själv.

– Men sen kan det ju vara negativt för de som gör mycket själv att de hela tiden ska rapportera till Arbetsförmedlingen. Jag hade tyckt att det hade varit lite besvärligt faktiskt, jag söker gärna på egen hand. 


Lesego ser inga problem med dagens modell utan tycker det är ett utmärkt sett att uppmuntra folk till att söka jobb. Men han har ingen bestämd åsikt om aktivitetsrapporterna.

– Jag kan inte säga om det är bra eller dåligt det får vi se när det börjar användas., säger Lesego

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista