En strand i Hurghada. FOTO: STR/Scanpix

Svårt ekonomiskt när turisterna sviker Egypten

1:19 min

De svenska resebolagen flyger hem sina resenärer från Egyptens turistorter. Det här är något som drabbar Ali Nabi som äger en restaurang i Hurghada.

– Det betyder att Hurghada kommer stå stilla, men sen vet jag inte hur andra länder än Sverige gör, säger Ali Nabi som är 26 år gammal.

Ali flyttade till Växjö i vintras. Då hade han bott i Hurghada i sex år och drivit restaurang. Nu bor han i Växjö och jobbar på kommunen. Under tiden har han tre anställda, plus sin pappa och farbror, som sköter restaurangen.

– Det är fortfarande öppet, men det går ju inte bra. Det är inga turister.

Med turisterna försvinner också de som jobbar med turism; reseledare, dykinstruktörer och de som brukade gå till restaurangen.

Utrikesdepartementet avråder sedan i går kväll från att alls resa till Egypten, men säger att läget i Hurghada är lugnt. Resebolagen Ving, Apollo och Fritidsresor har meddelat att de flyger hem sina resenärer från turistorten och ställer in alla bokade resor fram till oktober.

– Vår personal på plats rapporterar att allt är lugnt och att de demonstrationer som varit, alla har varit lugna och fredliga, säger Kajsa Moström som är informationschef på Apollo.

Ali Nabi tror att det kommer förbli lugnt i Hurghada.

– Folket som bor där överlever på turismen så jag tror inte att de vill börja förstöra och förlora sina jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista