Hembränt i mängder i Småland. Arkivbild: Polisen

Hembränning på väg att dö ut

"Det smakar apa"
1:08 min

Den hembrända spritens storhetstid är förbi. Det tror polisen och Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning. Antagligen för att vi köper allt mer sprit utomlands. 

För 20 år sedan polisanmäldes över 1 700 hembrännare i Sverige. Förra året hade anmälningarna minskat till 105 stycken. Det förvånar inte Lars Andersson i Kiruna.

– Förr var det ett kärt samtalsämne, men inte nu längre bland de jag umgås med. Men man vet ju inte, kanske finns det någonstans, säger han.

Hembränningens storhetstid är alltså förbi runtom i hela landet tror polisen. Förut hade polisen i Norrbotten en hembränningsenhet, men den är nedlagd sedan 15 år tillbaka.

Det förvånar inte heller polisen i Stockholm som tror det är den lättillgängliga spriten utomlands som gör att hembränningen inte längre fyller samma funktion som förut.

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) gör varje år en undersökning om skolungdomars alkohol- och drogvanor.

– Konsumtionen på nationell nivå är nästan obefintlig. Norrbotten är ett sådant ställe där man kan tänka sig att det är mer hembränt. Om de har uppfattningen att det är på utdöende får man verkligen tro det, säger CAN:s presskontakt Anna Raninen.

Isabella Sterner i Kiruna säger att det var vanligare när hon var yngre och att de hon känner som då brände sprit nu har slutat med det. Men ett litet intresse finns kvar, tror hon.


– Ja, det finns det absolut. Men inte alls i samma utsträckning som förut, säger hon.

Bredvid henne sitter Ils-Marie Tillstam. På hennes tid var det vanligare, men hon är inte förvånad över att intresset har svalnat.

– De har ju mera pengar att röra sig med så de kan gå på systemet allihopa. Så det förvånar mig inte. Det smakar ju apa, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".