1 av 2
Nabila Abdul Fattah och Foujan Rouzbeh är initiativtagare till Hijabuppropet. Foto: Joni Söderström Winter / Sveriges Radio
2 av 2
Christer Hedin är lärare i religionshistoria på Stockholms universitet. Foto: Arash Mokhtari

Slöjuppropet sprider sig

I dag tar både troende och icke-troende kvinnor och i vissa fall även män, på sig slöjor som en del i Hijabuppropet. Uppropet startade efter att en kvinna med slöja ska ha blivit attackerad i södra Stockholm i helgen. 

Socialdemokraten Veronica Palm, programledaren Gina Dirawi och politikern Gudrun Schyman, bland andra är med i hijabuppropet i dag och klär sig i slöja för att stödja muslimska kvinnor som attackerats på grund av sitt val att använda slöja. Foujan Rouzbeh och Nabila Abdul Fattah är två av dem som står bakom initiativet hijabuppropet.

– Människor utsätts för de här hatbrotten på en daglig basis och vi behöver uppmärksamma det och vi behöver ta tag i det för det här berör oss alla, säger Foujan Rouzbeh.

De kallar det för hijabuppropet, de som i dag tar på sig en slöja för att stödja kvinnor som attackerats på grund av sin slöja. Det senaste fallet skedde i Stockholm i helgen.

– Man ska inte utsätta människor med hijab för trakasserier helt enkelt, säger Nabila Abdul Fattah.

Christer Hedin är lärare i religionshistoria på Stockholms universitet och förklarar varför slöjan provocerar så mycket:
– Jag tror att det bara beror på att man vill ha någon fiende och i dag så är islam en sådan fiende. Och det finns ett starkt invandrarhat i vissa kretsar och det märker man, att det finns ju många människor som vill ha något att hata och i dag är islam en måltavla för den allmänna otillfredsställelsen man känner, säger han.

Foujan Rouzbeh, Nabila Abdul Fattah och de andra som startade uppropet har krävt att justitieminister Beatrice Ask ska ta tag i attackerna mot muslimska kvinnor och i dag blev det klart att justitieministern bjuder in dem för ett möte i morgon för att få mer information om situationen för kvinnor i slöja.

– I Sverige, som utger sig för att vara demokratiskt och där det ska råda religionsfrihet, ska inte mina medsystrar attackeras på grund av deras tro, säger Foujan Rouzbeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista