Dyraste hyran för studentettor är i Skrapan på Södermalm i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Här finns de billigaste studentettorna

1:40 min

Vill du ha en billig studentlägenhet så ska du inte plugga i Stockholm, där hyran per kvadratmeter är dyrast i landet. Allra billigast är det i Eskilstuna och i Luleå, enligt tidningen Hem & Hyra.

Hem & Hyra har granskat hyrorna för studentettor i 186 områden. Stockholm är dyrast, Eskilstuna allra billigast, och Luleå bland de billigare.

Tobias Axelsson bor i Luleå där han pluggar industriell ekonomi på Luleå Tekniska Universitet. Han håller på att förbereda årets nollning med sina kurskamrater när han visar upp sin studentlägenhet på 21 kvadratmeter.

För att få plats med allt har han gjort lite egna lösningar. Mikrovågsugnen, kaffebryggaren, tv:n och datorn står bredvid varandra längs en vägg där det också finns en köksvrå. Och i kökslådorna finns inte bara bestick, utan där finns också kläder.

– Så det är lite tight med utrymme där, men det är mysigt. Allt är väldigt nära och bra, säger han.

Det finns två kokplattor, men ingen köksfläkt så matoset sprids i lägenheten.
– Jag trodde att jag skulle gå runt och lukta bacon på skolan hela dagen. Men man får köra med öppet fönster, det är inte så jävla farligt ändå.

För den här lägenheten betalar Tobias 1280 kronor per kvadratmeter varje år, och i Stockholm kan man få betala det dubbla. Tobias själv har full förståelse för prisskillnaden.

– Jag förstår ju att det i Stockholm är väldigt eftertraktat att bo i stan. Men om man skulle ha den här standarden i Stockholm så skulle det kosta väldigt mycket mer för läget.

Men trots matoset, och kläderna i besticklådan så trivs han bra.
– Jag tycker det är okej att bo på en sådan här liten yta när man pluggar. Helt klart acceptabelt med att bo så här, och det är en väldigt överkomlig hyra så jag tycker det är jättebra det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista