Studenten Tova Becker från Markaryd i Småland hyr tillfälligt en säng i en etta i Luleå. Om hon inte får tag på något boende kommer hon inte kunna påbörja sina studier. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.

SFS: Rekordstor brist på studentlägenheter

2:14 min

Inför höstterminen är bristen på studentbostäder större än någon gång tidigare. Flera kommuner och lärosäten garanterar bostad till högskole- och universitetsstudenter, men få håller vad de lovar, enligt Sveriges förenade studentkårer.

Campingstugor, vandrarhem eller inneboende på en soffa är vad studenter får när de lovas bostad, enligt  Erik Pedersen, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

– Säger man att det är en bostadsgarantin då ska det vara en garanti av en bostad, annars menar vi att det är en falsk marknadsföring, säger Erik Pedersen.

I dagarna börjar fler studenter än någon gång tidigare att plugga på högskolan, men många har ingen bostad.

Det är stor brist på studentbostäder på de flesta studieorterna runtom i landet, enligt Sveriges förenade studentkårer. Och det tuffare än nånsin att få tag på ett studentboende.

Tova Becker är 19 år och ska snart börja plugga systemvetenskap. Hon visar sitt tillfälliga boende i Luleå där hon hyr en säng i en etta.

– Jag lånar bara en säng, det är det jag har. Det är hela tiden i mitt huvud jag måste ha ett boende, jag måste ha ett. Det värsta är på kvällen och när jag snart ska sova, då märker jag att jag inte har något boende för jag har inget ställe som jag kan känna mig trygg på, säger Tova Becker.

Sveriges förenade studentkårer har granskat 32 studieorter och kommit fram till att bara fyra av dem (Härnösand, Karlshamn, Skellefteå och Trollhättan) kan erbjuda en studentbostad på en gång. På övriga ställen är det mycket svårt att hitta någonstans att bo för studenter. Det är en akut situation som måste lösas, enligt Erik Pedersen.

– Det kan i förlängning påverka den svenska kompentensförsörjningen och det är ett problem som måste tas på allvar och man måste lösa den akuta bristen och påbörja nyproduktion av studentbostäder, säger Erik Pedersen.

Förutom att bygga nya studentbostäder kräver Sveriges förenade studentkårer att regeringen tar tag i frågan på allvar.

– Det handlar om att avskaffa fastighetsaviften, för den slår orimligt hårt mot studentbostäder. Men det absolut viktigaste är att vi vill se ett statligt investeringsstöd som ett komplement till regelförändringarna för att lösa den akuta bristen, säger Erik Pedersen.

Om studenten Tova Becker i Luleå snart inte får tag på ett boende kommer hon inte kunna plugga.

– Visst om jag inte klarar av det så flyttar jag hem, man ska inte tortera sig på ett onödigt sätt, säger Tova Becker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista