Bostadsminister Stefan Attefall. Foto: Petra Kjellarson

Läs chatten med bostadsministern

Inför höstterminen är bristen på studentbostäder större än någonsin tidigare. Här svarar bostadsministern Stefan Attefall på frågor om bland annat handikappanpassning, högskolornas skyldighet och om man får slagga hos honom.

Arash Mokhtari: Hej och välkomna till chatten med bostadsminister Stefan Attefall. Nu tar han emot era frågor!

15:00, 21 August 2013

Hampus Magnusson: Hej Stefan Jag arbetar som studentombud på Studentkåren Malmö. Min fråga är: Hur ska jag reagera och vad ska jag säga när studenter kommer till mig som berättar att de kommit in på sin drömutbildning men måste hoppa av p.g.a. att de inte har kunnat hitta en studentlägenhet? Tack Hampus Magnusson

Stefan Attefall: Kan förstå den känslan. Vi har byggt ut högskolan och det är nu fler ungdomar i studentåldern än tidigare. Men jag jobbar stenhårt med att underlätta för att det ska byggas fler stidentlägenheter.

15:02, 21 August 2013

Lina Carlsson: Hejsan! Denna vecka kom det 400 nya studenter hit till Norrköping, på nyheterna pratar dom om bostadsbrist. Jag och min sambo ska flytta ifrån våran etta som ligger ganska centralt och med billig hyra (billigare än vad ett studentrum kostar, fast sen tillkommer ju elen med). Vi flyttar om en månad, men har tre månaders uppsägningstid. Våran hyresvärd verkar inte jättesugen på att låta någon ta över våran lägenhet tidigare, så nu står vi med två lägenheter, varav en som kommer stå tom i två månader, och dubbla hyror. Är inte det jätteonödigt? Hade inte det löst bostadskrisen något iallafall? Varför är hyresvärdarna så tjuriga när det gäller en tidigare överlåtelse? Mvh Lina

Stefan Attefall: Förstår din känsla. Din hyresvärd verkar vara väl byråkratisk. Kan bara uppmuntra dig att argumentera väl för din sak.

15:03, 21 August 2013

Samira : Det här har ju varit ett problem i så många år. Hur kan det ta så lång tid? Som ung känner man sig väldigt bortprioriterad av er politik.

Stefan Attefall: Kommunerna och staten har ett delat ansvar för situationen. Mer borde ha gjorts tidigare, men jag kan försäkra dig att sedan jag fick ansvaret 2010 har detta varit en högprioriterad fråga. Men det omfattande regelförenklingsarbetet vi håller på med tar också tid. Ska utredas, remitteras och beslutas av riksdag och regering. Och sedan tillämpas ute i kommunerna.

15:06, 21 August 2013

Bo Bubbla: Hade bilpriset ökat som bostäder skulle den billigaste Volvon kosta 700 000 kr. Hur ser du på det?

Stefan Attefall: Detta visar på den relativt låga produktivitetsutvecklingen inom byggsektorn. En orsak är de långa planprocesserna, en annan de olika tekniska krav som ställs i olika kommuner. Detta försvårar.

15:07, 21 August 2013

Bostadslös: Varför är inte högskolan skyldig att tillhandahålla en bostad till de som antas till åtminstone en programutbildning?

Stefan Attefall: Vi har inte haft den kopplingen i Sverige. Ett skäl är att boendesituationen ser så olika ut runt om i Sverige.

15:08, 21 August 2013

Simon Imner: Hej! Att försöka ta sig in på den svenska bostadsmarknaden som utbytesstudent är en stor utmaning, och en ambition för regeringen bör vara att människor utan särskild förkunskap om bostadsmarknaden ändå ska kunna få en lägenhet "på dagen". Hur arbetar regeringen med frågan? Hur kan den nytillsatta utredningen om fördjupad hyresstatistik bidra till bättre konsumentinformation?

Stefan Attefall: Universitet som vill locka studenter måste vara aktiv i att lösa bostadssituationen. Ett instrument de har är att lämna garantier till de som bygger bostäder. Utnyttjas inte av alla.

15:09, 21 August 2013

Johanna: Hur är det möjligt att så många utredningar (65 st senaste mandatperioden enligt Regeringskansliet) kan genomföras utan att resultatet blir bättre?

Stefan Attefall: Vi vänder på alla stenar för att göra det billigare och enklare att bygga. Nu håller vi på att genomföra, och flera förslag kommer att behandlas av riksdagen under vintern/våren. Men att ändra på regler tar tid, utreda, remittera, formulera förslag till riksdagen och sedan tillämpa ute i kommunerna.

15:11, 21 August 2013

Mikael: Hej Stefan, Varför måste alla lägenheter handikappanpassad? Jag bor i ett liten studentlägenhet som till en tredjedel tas upp av badrummet för att någon med rullstoll teoretiskt sätt skulle kunna snurra där inne. Och hallen utanför är enorm. Andra äldre studentkorridorer är inte anpassade på detta sätt och där är hyror mycket billigare och rummen mer funktionella. Finns det ingen gyllene medelväg mellan att allt ska vara handikappanpassat och att inget är det?

Stefan Attefall: Grundregeln är att nya lgh ska vara anpassade för människor med funktionshinder. Boverket har gått igenom regelverket för små lgh och kommit fram till radikala förenklingar som gör att man kan bygga 25% billigare och på fler platser. Vinsten med att släppa på tillgänglighetskravet skulle därutöver vara så litet att man föreslår att vi inte gör det. Låter vettigt. Undantaget är vindsvåningar, där kravet på hiss avskaffas om man bygger studentlgh.

15:13, 21 August 2013

bostadslös: Jag ska plugga i stockholm i höst men har ingenstans att bo trots att jag står i kö på flera olika ställen, kan jag bo hos dig?

Stefan Attefall: Tyvärr lite trångt i min övernattningslgh. Bor själv i Jönköping, där finns det mer plats. Där ska jag också inviga 151 nya studentlgh på måndag. Så det går att bygga studentlgh till rimliga kostnader.

15:14, 21 August 2013

Bostadslös student: Tror du verkligen att enbart regelförändringar kommer leda fram till nya bostäder? Byggföretagen har ju ett egenintresse i att bygga få bostäder för att hålla priset uppe.

Stefan Attefall: Om kommunerna pumpar ut detaljplanelagd mark och staten ser till att regelverken är enkla och smidiga då pressas priserna. Enskilda byggföretag kan säkert vilja agera som du beskriver, men det går bara om det är brist på planlagd mark.

15:16, 21 August 2013

bostadsbyråkraten: din generation har bott i bostäder som subventionerats med skattemedel.... då byggdes det iaf..... nu byggs svindyra golfbanor istf. bostäder... är det rätt resursanvändning som marknadsekonomin ger. Bostad är en social rättighet och ingen handelsvara!

Stefan Attefall: Vi har byggt hälften så mkt som våra nordiska grannländer i 20 års tid. Under tiden har vi haft tre subventionssystem, och det har inte hjälpt.

15:17, 21 August 2013

Marc: Arkitekten Ola Andersson skrev en DN-krönika om att stan lägger ner pengar på skrytarenor istället för studentbostäder - håller du med? Och från samma text - varfäör "hånskrattar du åt subventioner"?

Stefan Attefall: Jag hånskrattar inte, jag konstaterar att subventioner inte fungerar. Vi har haft tre sådana sedan 1990-talets början, och ändå har vi byggt hälften av vad omvärlden gjort. Hur kommunerna prioriterar får du fråga dem om.

15:18, 21 August 2013

Daniel: Varför lägger ni inte fler utbildningar på orter där problemet inte är lika stort? Det skulle gynna den orten otroligt mycket och lätta på trycket på de andra? Enkel lösning som löser problemet och går genomföra enkelt?

Stefan Attefall: Huvudskälet till att man ger olika högskolor fler platser är behovet av utbildningarna. Sedan är det universiteten och kommunerna som måste lösa det praktiska, inkl studenternas boendesituation.

15:21, 21 August 2013

fd student: Anser du att bostadbristen på något vis kan ha ett samband med hög invandring?

Stefan Attefall: Bostadsbrist beror på en mängd faktorer som stora ungdomskullar, inflyttning till storstäder, födelseöverskott och även på vissa orter inflyttning från andra länder. Men huvudskälet är ju att vi under 20 år byggt hälften av vad andra länder gjort.

15:22, 21 August 2013

Teo Strömdahl, SSCO: Du har tidigare poängterat vikten av att alla kommuner inom Stockholms län tar ansvar för bostadsbristen och följer regionplaneringen. Bostadsförsörjningsansvaret ligger ju trots allt på kommunal nivå. Nu undrar jag hur du tänker att detta ska fungera? Vilka konkreta åtgärder kommer ni från regeringens sida att vidta för att säkerställa att varje kommun tar sitt ansvar och bygger för studenter? Hur ska detta fungera rent praktiskt?

Stefan Attefall: Nu ligger ett lagförslag i riksdagen om skärpt bostadsförsörjningslag som innebär att kommuner måste ta hänsyn till den regionala situationen när man planerar sin bostadsförsörjning. Vi är också i färd med att dra igång en utredning om vi ska ha mer regionalt inflytande över bostadsplaneringen. Den utredningen blir klar 2015, och då får vi se.

15:24, 21 August 2013

Kompisen Bubbla: Du brukar prata om byggts för lite under 20 års tid. När jag flyttade till Göteborg -95 stod lgh tomma och kunde välja bland flera. Tror du inte det fanns en anledning till att man byggde lite då jmf med övriga Norden spelat in?

Stefan Attefall: Självklart, efter ekonomins krasch 1991 så uppstod många tomma lgh. Men marknaden borde ha återhämtat sig så småningom, men den har stannat på halva nivån jmf med omvärlden.

15:25, 21 August 2013

Ida Tengroth: Vilken tycker du är den viktigaste åtgärden för att främja nyproduktionen av studentbostäder?

Stefan Attefall: Genomföra det regelförenklingspaket som Boverket kommit med. Man kan då bygga fler lgh till lägre kostnader, med större flexibilitet och på centralare lägen än idag. Jag beställde denna översyn och Boverket ska nu ändra på ett antal områden inom deras regelverk och ämnar gå till riksdagen med en del lagändringar.

15:28, 21 August 2013

L: Hur kunde du låta det gå ett helt år utan att en studentbostad byggdes i Stockholm?

Stefan Attefall: Jag bygger inga bostäder. Jag planerar inte heller, det gör kommunerna. Så jag kan inte svara på det, jag vet dock att mkt är på gång i Stockholm, och i hela landet.

15:29, 21 August 2013

Bostadslös student: När kommunerna har ett bostadsförsörjningsansvar varför har inte staten en möjlighet att på annat sätt "straffa" kommuner som inte lever upp till deras ansvar?

Stefan Attefall: Det finns inga sådana lagliga möjligheter. Det svenska systemet ger kommunerna ett avgörande inflytande över bostadsförsörjningen. Och i allt väsentligt tycker jag det är riktigt, även om man diskutera exakta avvägningar. Vi har ex en utredning som tittar på hur stat och regioner kan få ett större inflytande över bostadsplaneringen. Men det är svåra avvägningar.

15:31, 21 August 2013

Stefan Attefall: Tydligen är tiden ute nu. Det går fort när man får svara på många intressanta och bra frågor. Tack för mig!

15:31, 21 August 2013

Arash Mokhtari: Som Stefan Attefall säger är chatten tyvärr avslutad. Vi sparar era frågor för framtida intervjuer om studentbostäder. Tack för alla intressanta och smarta frågor!

15:33, 21 August 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".