Foujan Rouzbeh och Beatrice Ask. Foto: Ola Gäverth / Sveriges Radio och Stig-Åke Jönsson / Scanpix. Bilden är ett montage.
Hijabuppropet

Besvikelse efter mötet med justitieministern

1:41 min

I dag träffade grundarna till hijabuppropet justitieminister Beatrice Ask för att tala om beslöjade kvinnors situation. Ask själv är nöjd, till skillnad från initiativtagaren Foujan Rouzbeh.

– Det var kort och koncist. Vi hoppas att man tar våra krav och problemet på allvar och åtgärdar det, säger Foujan Rouzbeh, en av initiativtagarna till uppropet.

Är du nöjd?

– Nej, jag är inte nöjd förrän alla svenska muslimer känner att de kan röra sig fritt i det offentliga. Så är det inte nu.

Uppropet startade efter att en gravid kvinna med slöja ska ha blivit attackerad i Stockholm i helgen. Enligt polisen fanns det ett klart hatbrottsmotiv.

På mötet i dag lämnade initiativtagarna till uppropet över en lista med krav till justitieministern. De vill att hatbrott ska kartläggas bättre.

Justitieminister Beatrice Ask var nöjd efter mötet:
– Det var ett bra möte tycker jag. Framförallt manifesterar de en oro och att det finns ett brett engagemang bland många där man känner sig utpekad och trakasserad på ett sätt som inte är acceptabelt. Det är ju alldeles uppenbart.

Men det har också kommit kritik mot uppropet från folk som menar att slöjan är en symbol för kvinnoförtryck.

Dokumentärfilmaren Nahid Persson Sarvestani tycker att det är fel av svenska kvinnor att ta på sig slöjor som stöd för den misshandlade kvinnan i Stockholm.
– Jag tycker att de svenska kvinnorna som bär slöja för att kritisera det som har hänt bör åka till Iran och bära slöja där och känna vad slöjan egentligen betyder, vad den har för betydelse för kvinnor som måste bära slöja, säger hon.

Men Foujan Rouzbeh håller inte med:
– Vi föringar inte de som känner sig tvungna att bära slöja, men vi vill fokusera på att de kvinnor som väljer att beslöja sig ska kunna röra sig fritt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista