Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Så vill ungdomsförbunden lösa studentbostadskrisen

1:28 min

Miljöpartister, moderater, vänsterpartister och sverigedemokrater - alla ungdomsförbunden kräver nu en snabb lösning på bostadskrisen bland studenter.

Bostadsministern säger att han är nöjd med regeringens regelförändring som ska göra det enklare att bygga studentbostäder. Förändringen börjar gälla förrän nästa år. Men Socialdemokraterna tycker förändringen är för klen och vill lägga en miljard på nybyggande. 

Ungdomsförbunden är kritiska mot båda lösningarna, de vill ha snabba lösningar på den akuta krisen.

– För att studenter inte ska behöva tälta så kan man kraftigt sänka skatten på att hyra ut en del i sin bostad, säger Hanna Wagenius som är förbundsordförande i Centerns ungdomsförbund. Sedan behövs marknadshyror för att öka rörligheten på bostadsmarknaden, säger hon.

Marknadshyror betyder att det inte finns regler för hur hyran sätts utan att den höjs eller sänks beroende på hur hög efterfrågan på en lägenhet är.

– Det skulle göra det lönsamt att bygga nya bostäder, säger Hanna Wagenius.

Socialdemokraternas ungdomsförbund är mer inne på tillfälliga lösningar tills något bestående hunnit ta form.

– På kort sikt behövs tillfälliga bostäder som kan byggas på parkeringsplatser och rivningstomter, säger SSUs förbundsordförande Gabriel Wikström. Så klart det ska vara bra bostäder men de ska vara bra för den tid man är student. De behöver inte stå i hundra år utan kanske tre, fyra och då kan vi lösa det här på ett halvår.

Det frågade vi ungdomförbunden:

1. Behövs fler studentbostäder?

2. Hur ska ert förbund lösa det?

3. Ser du några problem med er lösning?

Lorentz Tovatt, språkrör Grön ungdom

1. Ja, självklart. I dag finns en närmast extrem brist i de stora studentstäderna. Det gör det svårt att rekrytera studenter till högskolan.

2.  Vi förslår ett statligt investeringsstöd till studentbostäder och att skattereglerna ändras så att det blir mer lönsamt att investera i små bostäder.

3. Nej, det skulle generera fler byggda bostäder.

Hanna Wagenius, förbundsordförande CUF

1. Ja, självklart.

2. Byggreglerna måste ses över. De är väldigt dyrt att bygga i dag. Man måste kunna bygga mindre och billigare och med lägre standard. Huvudsaken är att man slipper tälta vid terminsstarten.

2. Det skulle kunna innebära minskad tillgänglighet för personer med rörelsehinder men då får de ha förtur till lägenheter som är anpassade.

Gustav Kasselstrand, förbundsordförande SDU

1. Absolut

2. Det måste bli billigare att bygga i det här landet. Vi vill ha sänkt byggmoms, mindre regleringar för att bygga och ett återinfört investeringsbidrag.

3. Nej, annars skulle jag inte stå bakom det. Sedan inser jag att bostadsbristen kommer vara en stor fråga i Sverige, med den massinvandring vi har. Så vi måste göra det enklare att bygga kombinerat med att stoppa den ohämmade befolkningsökningen så kan vi på sikt komma till rätta med de akuta problemen.

Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster

1. Det behövs det helt uppenbart. Bristen på studentlägenheter tillsammans med en generellt hög bostadsbrist kräver en total kursomläggning. Bort från ett naivt marknadstänk till att nybyggnation av studentlägenheter och hyresrätter med låg hyra sätts i centrum.

2. Statliga investeringsstöd till nybyggnation av studentlägenheter och billiga hyresrätter.

3. Inga större problem. Problemet är att det är bostadsbrist och det är dags att gå från ord till handling.

Linda Nordlund, förbundsordförande LUF

1. Ja, absolut. Det är inte rimligt att studenter ska bo på soffor eller i vissa fall till och med tvingas tacka nej till sina utbildningsplatser.

2. De byggnormer som finns i dag kring handikappanpassning gör att det inte finns ekonomi i att bygga till studenter. Som student tycker man att det är okej att ha ett litet, okaklat badrum, bo lite mindre och ha det mer spartanskt bara man har någonstans att bo.

3. Ett problem är att antalet studenter är inte konstant, det är stor skillnad mellan hög- och lågkonjunktur. Nu är det fler som pluggar, liksom när det varit en babyboomkull. Då är risken stor att lägenheter står tomma. Då tänker vi att lägenheter under sådana perioder ska kunna hyras ut till andra ungdomar.

Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU

1. Ja, många tvingas tacka nej till utbildningsplatser eller dela lägenhet med andra så att man blir väldigt trångbodd.

2. På kort sikt behövs tillfälliga bostäder som kan byggas snabbt, som inte uppfyller alla byggnormer, som kan byggas på rivningstomter eller parkeringsplatser. På lång sikt behövs investeringsstöd där man går in med skattepengar för att subventionera.

3. Nej, vi måste inse att det här är ett politiskt problem som måste lösas med politiska beslut. Så klart ska man utgå från att det ska vara bra bostäder men de ska vara bra för den tiden man är student och kanske inte stå i hundra år utan kan tre, fyra, fem och det behövs inte parekringsplats i anknytning. Då kan man lösa det här på ett halvår, ett år.

Sara Skyttedal, förbundsordförande KDU

1. Det är uppenbart, den här diskussionen dyker upp varje år.

2. Det måste bli enklare och billigare att bygga, vi vill också se en halverad byggmoms men det måste bli ännu lättare att hyra ut lägenheter i andra hand.

3. Ja, om byggnormerna blir enklare så är lägenheter i en annan standard. Men jag tror att många föredrar att ha en lägre hyra framför att ha en drömbostad som första lägenhet.

Rasmus Törnblom, 1:e vice förbundsordförande MUF

1. Ja, det är ett misslyckande att studenter tackar nej till en studieplats på grund av bostadsbrist. Det begränsar arbetslinjen.

2. Det krävs ett helhetsgrepp som saknas idag. Kommunpolitiker måste inse att de långsiktiga fördelarna med att ha en attraktiv studentkommun är bra för kommunen. Mindre regelkrångel, enhetliga byggregler, skattelättnader.

3. Det största problemet är kortsiktiga kommunpolitiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista