1 av 3
Demonstration för att legalisera marijuana, utanför Vita huset. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Paul Zukerberg kämpar för en legalisering. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Robert DuPont är bekymrad över dagens trend. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio.

Allt fler amerikaner vill legalisera marijuana

1:48 min

I USA är det nu en majoritet av befolkningen som är för en legalisering av marijuana, det visar flera opinionsundersökningar som kommit i år.

Nästan hälften av landets delstater har under de senaste åren liberaliserat lagstiftningen och det här är en utveckling som välkomnas av demokraten  Paul Zukerberg som är advokat i Washington och som kandiderar till stadshuset i valet nästa år.

– Vi lägger ner stora summor på att bekämpa marijuana som i stället kunde användas mot riktiga brott som våldtäkter, mord och rån, säger han när Ekots utsände träffar honom utanför Vita huset där han talar till en grupp demonstranter som vill legalisera marijuana.

I stadshuset i Washington har andra politiker nyligen lagt ett förslag om så kallad avkriminalisering, att jämställa innehav av upp till 28 gram marijuana med enklare trafikbrott. Böter på max 700 kronor och ingen notering i kriminalregistret.

I nationell lagstiftning finns fortfarande stränga straff för marijuana men ett 20-tal delstater har på olika sätt liberaliserat de lokala lagarna, och under det senaste året har det kommit flera opinionsmätningar som visar att en majoritet av amerikanerna nu är för en legalisering av innehav av marijuana.I början av 90-talet var siffran under 20 procent.

Det är bland de unga amerikanerna som inställningen har ändrats snabbast.

– Det är den unga generationens uppfattning som kommer att bli lag, säger Zukerberg.

Men det finns de som håller emot.

Robert DuPont är läkare och var på 70-talet rådgivare till president Nixon när det så kallade kriget mot drogerna drogs igång. DuPont är bekymrad över dagens trend men tror att inställningen på nytt kommer att svänga när folk får upp ögonen för konsekvenserna. Och när vi ser hur mycket elände som alkohol och tobak ställer till med, säger han. Varför legalisera ännu fler droger.

– Give me a break! När man ser allt elände med alkohol och tobak. Vill folk ha kommersiell reklam av marijuana? Är det den vägen vi ska ta?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista