1 av 3
Tältbarrikaderna för att stoppa gruvan utanför Jokkmokk. Foto: David Carr /P3 Nyheter SR
2 av 3
Polisen såg till att lastbilar och traktorer kom igenom barrikaderna.Foto:David Carr /P3 Nyheter SR
3 av 3
Det blev en dramatisk dag i protesterna mot gruvan utanför Jokkmokk. Foto: David Carr/ P3 Nyheter SR

Protesterna mot gruvan fortsätter

1:32 min

Det blev dramatiska scener utanför Jokkmokk i dag när gruvbolaget Jokkmokk Iron Ores skulle genomföra sin första provsprängning för en ny gruva. För det finns motståndare på plats i skogen som menar att det här hotar den samiska rennäringen.

– Det är alla möjliga känslor. Jag har gråtit, känt mig maktlös, förbannad. Det blir så symboliskt när de river barrikader och lastbilar och traktorer eskorteras in av poliser. Den här rovdriften sker med statens beskydd, säger Lena Viltok som varit där i dag. 

Mitt ute i skogen utanför Jokkmokk finns det ett campingläger klätt i de samiska färgerna, med renfällar och brinnande brasor. Här har ett 20-tal personer hållit till under sommaren för att försöka få stopp på gruvbolaget Jokkmokk Iron Ores gruvplaner.

I dag revs aktivisternas träbarrikader ner av polisen för att släppa fram gruvbolagets lastbilar på den smala grusvägen. Då satte sig en person på marken med tändstickor och hällde bensin över sig själv enligt flera vittnen. Men mannen tände aldrig på och lastbilarna tog sig förbi.

Många av motståndarna menar att en gruva skulle hota den samiska rennäringen. Helena Omma säger att renar behöver stora marker.

– En vanlig missuppfattning är att vi har mycket sammanhängande marker här uppe i norr. Men det är inte så. Det är bara att se sig omkring så ser man att den här landsändan har blivit otroligt exploaterad. 

Det finns de som vill ha en gruva eftersom det skulle ge jobb, men motståndarna menar att jobben bara finns tills malmen är slut och att gruvan också skulle hota renskötarnas arbeten.

– Renskötseln har funnits här så länge vi kan minnas och med rätt förutsättningar så kommer den ju finnas otroligt länge till, säger Helena Omma.


Gruvbolagets VD vill inte kommentera kritiken i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista