Ann-Margarethe Livh: "Det mest fasansfulla"

0:44 min

Vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh från Stockholm var i Mogadishu i Somalia med ungdomar från Rinkeby och Husby, när bilen de färdades i plötsligt prejades och de blev beskjutna. Hon är övertygad om att attacken var riktad mot dem.  

– Ja, absolut. De prejade vår bil. Det gjorde de avsiktligt, säger Ann-Margarethe Livh som befinner sig på sjukhus i Nairobi.

Ann-Margarethe Livh, som är gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad, och även ordförande för Vänsterpartiets internationella forum, hade rest till Mogadishu i Somalia tillsammans med ungdomar från Rinkeby för att besöka ett biståndsprojekt som Vänsterpartiet driver. I går eftermiddag föreläste hon på universitetet i Mogadishu, och det var när hon skulle lämna universitetet tillsammans med tre andra personer som attacken kom.

–- När vi svängde ut från universitetet prejas vi av en bil som kom från ingenstans. Och en massa män hoppar ur och börjar bara skjuta.

Ann-Margarethe Livh beskriver hur männen försöker dra in henne i den andra bilen, men hur hon stretar emot och håller sig fast.

– Jag förstår inte hur jag orkande, men jag höll fast mig i ett säte i vår bil. Och jag kände hur de sköt och det rann blod, och jag såg hur de andra blev träffade. Så sade en man som var med från Sverige: Ann-Margarethe, spring!

Två personer dödades vid attacken, Ung Vänsterpolitikern Abdiraham Hassan från Husby och sällskapets somaliske säkerhetsvakt.

I nästa ögonblick försvann männen i den okända bilen, och hon själv och de som kunde räddade sig in på universitetet, och därifrån föras till sjukhus.  

Margarethe Livh beskriver att hon och hennes sällskap bodde och rörde sig i det som betraktas som den säkra delen av Mogadishu, och att hon innan angreppet uppfattade att läget var under kontroll. Hon är säker på att attacken var riktad mot hennes sällskap, eventuellt som ett försök att kidnappa henne själv.

– Alla vi mött pratade om hur lugnt det varit i Mogadishu, men så händer det här. Jag tycker så synd om alla ungdomar som hoppas och vill bygga upp något nytt i Somalia. Det här kastar utvecklingen långt tillbaka.

Ann-Margarethe Livh befinner sig nu på sjukhus i Nairobi där hon får vård för sina skottskador. Enligt läkarna har hon haft otrolig tur som blivit skjuten i bröstet, men ändå klarat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista