Skådespelaren Wentworth Miller. Foto: Chris Pizzello / Scanpix.

Stjärnan kommer ut och nobbar Rysslands antigaylagar

Skådespelaren Wentworth Miller var inbjuden som hedersgäst till en rysk filmfestival. Nu kommer han ut som gay och nobbar festivalen på grund av Rysslands antigaylagar.

Den amerikanska skådespelaren och manusförfattaren Wentworth Miller, mest känd för sin ledande roll i Fox tv-drama Prison Break, nobbar St. Petersburgs internationella filmfestival. I ett brev kommer han ut som homosexuell och skriver att han är djupt bekymrad över Rysslands inställning till och behandling av homosexuella män och kvinnor.

”Jag vill inte besöka en festival i ett land där folk som jag systematiskt förnekas den grundläggande rättigheten att leva och älska öppet”, skriver Miller i brevet som publiceras på GLAAD:s sajt, en grupp som övervakar frågor som rör homo-, bi- och transsexuella personers rättigheter.

Rysslands antigaylagar förbjuder "homosexuell propaganda" som riktas mot underåriga. Den som sprider information om "icke-traditionella sexuella sammansättningar" till minderåriga i Ryssland riskerar böter upp till motsvarande tusen kronor. Sprids informationen via medier eller internet kan böterna uppgå till över 40 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista