Man knyter skorna. Bild. Vegard Grøtt/Scanpix

Många anmälda löpare nobbar loppen

1:35 min

I helgen går Midnattsloppet i Göteborg och det är rekordmånga löpare som anmält sig. Men precis som för många andra lopp är det många som inte dyker upp till starten.

– Många tror att ”bara för att jag anmäler mig till ett lopp så kommer jag börja träna”. Men riktigt så enkelt är det inte, säger Karin Runnerström.

Karin Runnerström håller i löpträningar och springer själv många motionslopp. Men även hon har hoppat av ett lopp utan egentlig anledning.

– Jag hade anmält mig till tjejruset och satt upp ett mål som jag tyckte var realistiskt, men när starten närmade sig insåg jag att jag inte skulle klara loppet på den tiden. Jag visste att andra kunde kolla upp tiden, så jag struntade i loppet.

När Midnattsloppet sprangs i Stockholm i helgen var 36 000 anmälda. Bara 27 000 kom till start. Samma sak hände Göteborgsvarvet och Stockholm marathon där ungefär tre av fyra dök upp.

– Så har det alltid varit, men eftersom antalet som anmäler sig ökar blir det absoluta talet som försvinner också större, säger David Fridell som är pressansvarig på Stockholm marathongruppen.

Loppen kostar i regel 400-900 kronor att anmäla sig till. Ju fler som anmäler sig, desto mer pengar drar arrangörerna in. Men att många hoppar av sista stund gör inte att arrangörerna tjänar mer, för bananerna är ju redan inköpta.

– Vi planerar alltid att alla ska komma till start när vi ordnar lopp, säger David Fridell.

Vart går ert överskott då?
– I vårt fall, som ägs av två friidrottsföreningar, så går all vinst tillbaka till föreningarna och deras ungdomsverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista