Han gjorde gaykupp i rysk tv

I en direktsänd debatt om Bradley Manning i den ryska tv-kanalen Russia Today genomförde en amerikansk journalist en kupp. Plötsligt bytte han ämne och började kritisera Rysslands homolagar.

När den amerikanska journalisten James Kirchick fick ordet igår tog han på sig regnbågsfärgade hängslen, rapporterar SVT som också ordnade kameralänken till Ryssland åt honom, eftersom han befann sig i Stockholm.

– Jag vill prata om den hemska antigaylagstiftningen som Putin har infört, sa Kirchick.

På frågan om vad Kirchick hade att säga om Bradley Manning svarade han så här:
– Jag vill inte prata om Bradley Manning. Jag vill prata om homofobin i dagens Ryssland. Rysslands homosexuella ska veta att de har vänner och sympatisörer i hela världen.

Till SVT har Kirchick senare sagt att han vanligtvis inte medverkar i det han tycker är totalitära staters tv-sändningar, men han gjorde ett undantag på grund av läget för de homosexuella.

På Twitter påstår han också att tv-bolaget försökte avbeställa hans taxi till Arlanda och få honom avsläppt i vägkanten.

Russia Today menar att de inte undviker ämnet och hänvisar till en paneldebatt om bojkott av olympiska spelen i Sochi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".