Foto: David Goldman/Scanpix

Darknet - nätets dolda sida

1:52 min

Människohandel, droghandel och utbyte av barnporr. Det är exempel på det som föresegår på det så kallade darknet. Genom ett program som laddas ner till datorn blir användarna helt anonyma och då blir det väldigt svårt för polisen att agera. 

– Det jag tänker är naturligtvis att det är ett problem att vi inte har ett verktyg att komma åt vissa miljöer på internet och stävja brottslighet, säger polisen Jimmy Pettersson.

Det han pratar om är det så kallade Darknet. Det som finns där går inte att hitta via sökmotorerna och användarna lämnar inga spår efter sig. Eftersom allt är krypterat är det i princip omöjligt för polisen att agera.

För att komma in på Darknet används ett program som gör att du blir anonym på internet.

Tanken med tjänsten är egentligen att ge människor i diktaturer möjligheten att anonymt kommunicera med omvärlden via nätet och bilda opinion utan att det hotar ens säkerhet, och tjänsten är sponsrad av exempelvis svenska Sida. Men det har alltså även blivit ett sätt för kriminella att bedriva illegal verksamhet.

--Vi vet ju att här finns en mängd olika servernätverk bland annat en så kallad silk road som är en stor marknadsplats för narkotika och det finns en del barnpornografi och liknande som sprids via de här nätverken, säger Björn Andersson är kriminalinspektör och IT-brottsspecialist vid polisen.

Att få bukt på det här problemet är väldigt svårt och att lagstifta ett förbud är inget alternativ, säger Björn Andersson.

– Krypteringstekniken har kommit till i positiva syften. Nu finns ju två sidor av svärdet så att självklart kan den här tekniken användas av kriminella också som vill dölja sig. Men jämförelsevis kan man säga att vi har en stor nytta av bilen i samhället, men naturligtvis så kan en bankrånare använda en bil också för att fly från brottet. Därmed så ska vi inte förbjuda bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista