Foto: Scanpix

MP sågar regeringens gruvbeslut

1:26 min

Regeringens beslut om att tillåta en gruva i ett samiskt renskötselområde i Västerbotten har skapat debatt. Och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har reagerat och vill se en ny mineralstrategi som värnar om samiska värden och turistbranschen som han menar behöver orörd natur för att fungera.

I veckan har samer och miljöaktivister byggt barrikader och kedjat fast sig i träd för att hindra gruvföretaget Jokkmokk Iron Mines från att göra provsprängningar inför en eventuell gruva i det som är ett samiskt renskötselområde i Kallak utanför Jokkmokk.

Där har regeringen inte gett grönt ljus till en gruva ännu, men det har man gjort i Rönnbäcken, utanför Tärna i Västerbotten.
Och på båda ställena finns det en krock mellan två olika riksintressen. Dels är det viktiga områden för de renskötare som varje år flyttar sina renar där, men i närheten finns också värdefull malm, visar myndigheten Sveriges Geologiska Undersökning.

En gruva skulle ge mer jobb och få folk att stanna kvar i utflyttningshotade orter menar gruvförespråkare. Samtidigt menar motståndarna att sådana ingrepp i naturen skulle hota renskötarnas och turistnäringens arbeten, som de också tycker är mer hållbara än gruvjobben eftersom malmen tar slut förr eller senare.

Och det tycker också Miljöpartiet som är oroliga över regeringens beslut igår.

– Att man så tydligt menar att det ska vara de kortsiktiga intressena i rikedomarna under jord som alltid ska väga tyngre än de långsiktiga intressena i rikedomarna ovan jord. Det kan inte vara så att de intressena alltid ska få stryka på foten när ett företag vill undersöka vad som finns underjord, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiet vill se en gruvskatt. I dagsläget behöver företagen bara betala en mineralskatt till staten på en halv promille. 2011 året blev det 350 000 kronor. Men exakt hur gruvskatten ska se ut vet de inte ännu. 

Men en särskild gruvskatt är inte aktuell i Sverige, har näringsminister Annie Lööf (C) tidigare sagt till Sveriges Radio.

– Nej, det kan jag inte tänka mig, jag är otroligt stolt över de arbetstillfällen och den tillväxt som gruvbolagen i Sverige skapar, inte minst i Norrland. De betalar både skatt och en särskild mineralersättning och har dessutom skyldighet att ta kostnaderna när man återställer marken efter gruvdriften. Jag tycker att de har skyldigheter och betalar skatt som alla andra företag i Sverige, säger Annie Lööf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista