1 av 2
Indokinesisk spottkobra. Foto: anna Lyrenäs/P3 Nyheter
2 av 2
Diamandskallerorm Fto: Anna Lyrenäs/P3 Nyheter

Olika regler i landet för orm som husdjur

1:27 min

I lördags blev en kille i Göteborg biten av sin kobra och i slutet på förra veckan rymde en pytonorm i Västerås. Beroende på var du bor i landet avgör vilka regler som gäller och om du ens får ha en orm.

Frank Madsen på reptilcentret i Malmö tycker att giftormar ska vara lagliga överallt men också att anmälningsreglerna borde vara lika.

– Man bör anmäla om man har en giftorm. Till hyresvärden, till miljöförvaltningen och till närmaste sjukhus så att det har beredskap i form av serum, säger han.

Förra veckans ormincidenter är bara två i raden på olyckor som sker varje år. Hur många giftormar som finns i Sverige är oklart. Det finns inget register och varje kommun bestämmer själv vad som gäller.

Den som vill ha en giftig orm i Göteborg behöver inte söka tillstånd, men i Stockholm är många sorter helt förbjudna. I många kommuner behövs tillstånd för att ha en giftorm och bara handläggningen kostar från några hundra till omkring tvåtusen. Att det är dyrt tror Frank Madsen är en anledning till att en del struntar i att anmäla sina ormar.

– Och att de är rädda att ormfobin i samhället ska leda till ett ormförbud. Är du då anmäld då hittar de dig direkt, säger han.

För giftiga ormar finns det gott om.

– Går man ut på specialsidor där folk köper och säljer djur är det mycket kobror, skallerorm och huggorm som är det vanligaste. Jag skulle tro att de flesta inte är anmälda. Man vill inte röra om i grytan och skrämma upp folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista