1 av 2
Paulina Barbie Starborn fick många elaka kommentarer efter att ha varit med i Idol. Foto: Josefin Mirsch
2 av 2
Jurymedlemmarna i Idol 2013. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Paulina blev nätmobbad efter Idol

1:41 min

Näthatet mot personer som deltar i tv-program fortsätter trots debatten om näthat. Idol och TV4 har sett över sina rutiner efter debatten, men Paulina ”Barbie” Starborn, som deltog i gårdagens program av Idol, säger att hon fått många elaka kommentarer.

"Du är tjock du är ful, gud vad pinsam du är."
Så här lät det igår kväll när Paulina Starborn deltog i Idol. Till den här säsongen och efter debatten om näthat där flera kända kvinnor gått ut och berättat om kräkningar på nätet, har Idol sett över sina rutiner på nätet.

I dag plockar TV4 bort kommentarer från både Instagram och Facebook där folk skriver förnedrande om deltagarna. Man har också ett verktyg som filtrerar bort vissa ord som ”idiot” till exempel.

Paulina Starborn tror att hennes medverkan i TV4 lyfter intresset för henne som bloggare och artist. Hon ställde upp trots att hon riskerade taskiga kommentarer.

Hon vet att TV4 inte kan ansvara för vad som skrivs om henne på internet. Däremot har TV4 ett ansvar för de andra som inte är lika vana vid att folk skriver taskiga saker på nätet, tycker hon:
– Man tänker inte på att de här personerna är individer som kan ta väldigt illa vid sig.

Erik Sidung är pressansvarig för Idol på TV4: 
– Vi har ju väldigt svårt att ta ansvar för vad andra gör, men vi kan påverka tonen på våra egna forum. 

Vad gör ni för att förbereda deltagare inför eventuellt näthat?
– Vi har ju dialog med främst de som kommer längre i programmet och informerar om hur vi jobbar mot näthatet, säger Erik Sidung.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista