"5:2-dieten kan trigga ätstörningar"

6:45 min

5:2-dieten finns överallt just nu - böcker om dieten toppar listorna, i lunchrummen runtom i Sverige diskuteras det recept och räknas kalorier och i media hörs livliga röster för och emot dieten. 5:2 går ut på att man fastar två dagar i veckan och äter som vanligt resterande fem. Alexandra Dahlberg har själv varit sjuk i bulimi och är kritisk till dieten, eftersom hon anser att den kan vara en inkörsport till ätstörningar.

– Det känns som en lightvariant av ett bulimiskt levnadssätt, säger Alexandra Dahlberg, som menar att fastan gör att man kompenserar och äter för mycket de dagar man får äta.

– Att ständigt räkna kalorier blir farligt, och gör det svårt att någonsin sluta, säger Alexandra Dahlberg.  

Marie Tegnér är viktcoach på tidskriften Må bra och går på 5:2-dieten sedan april. Hon är mycket nöjd med de effekter hon har sett.

– Jag har återfått naturliga hunger- och mättnadskänslor och har lättare att hantera min vardag, säger hon och hyllar dieten, samtidigt som hon menar att den inte är för alla.

--Vi har olika genetiska och sociala förutsättningar och jag tror inte det finns en metod som passar alla.

Hon tror inte att 5:2-dieten ökar risken att drabbas av ätstörningar, utan att det handlar om andra orsaker.

– Anledningen ligger nog i hela vårt samhälle. Jag tror inte att det är metoden i sig som påverkar, utan det handlar om andra saker. Men är man själv medveten att man kanske kan ramla in i ett sådant beteende tycker jag absolut inte man ska prova, säger Marie Tegnér.