Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.

Skolinspektionen stänger Lundsberg

Lundsbergs internatskola stängs tillfälligt från och med i morgon. Mycket beror på de uppgifter som kommit fram under Skolinspektionens senaste intervjuer med elever om vad som hände under nollningen i helgen. 

Enligt intervjuerna så sa de äldre eleverna till vissa av de yngre att gå till sina rum och dra ner sina rullgardiner. Sen ska ett gäng på sex till nio personer ha gått in i ett rum där två nya elever befann sig. Lampan ska ha släckts och de blev då tillsagda att lägga sig på golvet med magen, och en av dem fick en ögonbindel för ögonen. 

De äldre anklagade dom yngre för att ta pratat nedsättande om ett av elevhemmen, och därför skulle debrännmärkas. Ett strykjärn togs fram och de yngre blev brända på ryggen en åt gången tills de skrek, enligt Skolinspektionens sammanfattning av intervjuerna.

Enligt tidigare tillsyner finns det ett system med inslag av pennalism där de äldre eleverna systematiskt kränker de yngre. Skolinspektionen menar också att internateleverna är extra utsatta eftersom de inte går hem till sina föräldrar efter skolan och den direkta kontakten med personer utanför skolan är begränsad. Runt 200 elever får nu åka hem och söka skolor i sina hemkommuner.

Lundsberg har nu i teorin sex månader på sig att visa man kan garantera elevernas säkerhet för att skolan ska få fortsätta, menar Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen.

-- Jag tror att de kommer ha stora svårigheter att rätta till de brister som finns så att man kommer få ett fortsatt tillstånd, säger hon.

Regeringen uppmanas samtidigt att dra in statsbidraget till skolan.

Internatchefen säger i intervjun till Skolinspektionen att händelsen är att anse som kränkande behandling. Men också att han inte ser det som att eleverna hade uppsåt att skada med strykjärnet, utan att syftet mer var att skrämmas. Händelsen utreds av polisen och rubriceras som grov misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista