1 av 2
Tiger Hellström går i KBT-terapi på nätet just nu. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/P3 Nyheter
2 av 2
Steven Linton är professor på Örebros universitet och sakkunnig på Statens beredning för medicinsk utvärdering. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/P3 Nyheter

Nätterapi populärt men outforskat

1:50 min

Att gå i terapi på internet har hyllats och blivit väldigt populärt bland unga. Men fortfarande saknas studier som visar att det faktiskt är en bra metod, visar en ny utredning.

– Jag klarade inte av skolan, för jag orkade inte ta mig dit. Och då hamnade jag, via skolkuratorn, hos en terapeut, säger Tiger Hellström som just nu går en KBT-behandling på nätet.

Hon sitter vid datorn i sin lägenhet i södra Stockholm och berättar att hon träffade flera olika terapeuter - men att inget kändes som att det hjälpte.

– "Du är nog deprimerad" eller "du har nog social fobi". Det har inte känts vettigt liksom. Man har suttit mitt emot en person en gång i veckan, och efter att ha pratat i 45 minuter så är det bara "okej ses nästa vecka".

Tiger Hellström testade att börja en KBT-behandling på nätet - där hon får uppgifter och stöd från en terapeut hos landstinget. All kontakt sker online - och förutom uppgifter så pratar hon och ställer frågor till sin behandlare genom en meddelandefunktion.

– Jag tycker att det har hjälp jättemycket, just för att man börjar tänka på ett annat sätt. Man får så pass mycket information och så pass många verktyg att man förstår så mycket bättre.

På senaste tiden har nätterapi blivit allt mer populärt - och hyllats som en bra metod för att behandla depression, paniksyndrom och social fobi.
Men fortfarande finns inte tillräckligt med studier för att visa på att det faktiskt är en bra metod, och inte heller vilka risker som finns med den, det visar en ny utredning gjord av Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

– "Vi har funnit att interneterapi har fungerat bra i jämförelse med ingen behandling alls. Däremot vet vi inte hur internetbehandling fungerar jämfört med andra typer av behandlingar, just för att det saknas studier som har tittat på det, säger Steven Linton, professor på Örebros universitet och sakkunnig på SBU.

Men Tiger Hellström är nöjd med den terapi hon får. 

– Den här metoden kanske inte passar alla, det tror jag inte. Vanlig terapi funkade inte för mig och den här terapin funkar antagligen inte för dom som klarar av vanlig terapi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista