Foto: Marcio Jose Sanchez / Scanpix

Facebook hjälper polisen

1:07 min

Polisen försökte få hjälp av Facebook i förundersökningar 54 gånger första halvåret i år. I drygt hälften av fallen fick de information.

De myndigheter som håller på med förundersökningar har rätt att begära ut information om användare på Facebook.

– Det gäller framför allt "emergency requests" när det är fara för någons liv och hälsa. Det kan också gälla allvarliga brott där uppgifterna är helt avgörande för förundersökningen, säger Ulrika Sundling på Rikskriminalpolisens It-brottsektion.

Men företaget är restriktiva med vad de lämnar ut för information. Till exempel kan polisen inte få ett lösenord och själv surfa runt.

– De kollar strikt så att de inte lämnar ut mer än det minsta de behöver ge ut. Ibland blir Facebook kritiserat för att ge ut för lite information när polisen säger att de skulle kunna utreda ett brott snabbare med viss information, säger Frida Löwengren som är talesperson för Facebook i Norden.

Ulrika Sundling säger att Facebooks policy ibland är onödigt snål.

– Det är absolut en fara att det överprövas när vi har rätt att få ut informationen.

Samtidigt tror hon att ett problem är att polisen inte själv vet vad de har att förhålla sig till.

– Vad har de för policys och vilka möjligheter har vi? Vi behöver se över våra utbildningar och vår vana att använda sociala medier, säger Ulrika Sundling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista