1 av 2
Eleverna uttrycker vad de känner för sin skola. Foto: Björn Söderholm/Sveriges Radio.
2 av 2
Alexander Airikainen går på Grennaskolan men gick tidigare på Lundsberg. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Carolina skulle börjat näst sista året på Lundsberg:

"Jag känner mig så fruktansvärt kränkt"

7:26 min

En av de drygt 200 elever som idag tvingas lämna Lundsberg är Carolina som skulle ha börjat sitt tredje år på skolan. På telefon från bussen bort från Lundsberg berättar hon om hur hon och hennes vänner reagerade på nyheten om Skolinspektionens nedstängning av skolan.

– Jag känner hur det gör ont i hela mig, jag darrar och börjar gråta. Jag rusar ut ur klassrummet. Flera gjorde det. Skolan är ju som en familj och hela familjen stod och grät. Det var så hemskt. Alla var i chocktillstånd, säger Carolina som har svårt att hålla tårarna tillbaka.

Vad gjorde ni sen?

– Vi gick till kyrkan i våra Lundsbergs-uniformer. Då var vi väldigt stolta Lundsbergare. LS-uniformen har aldrig suttit bättre än vad den gjorde då. I kyrkan hade hela skolan samlats och vi sjöng Lundsbergssången flera gånger om. Magistrarna och fröknarna talade till oss. Det var en väldigt djup stämning på skolan.

Carolina skulle ha börjat sitt tredje år på Lundsberg. När P3 Nyheter med Kazmierska når henne sitter hon på en buss som ska ta henne till hemstaden Göteborg. Men skolan som också var hennes hem försvinner.

– Det känns så orättvist. Det är fruktansvärt. Det är som en stor mardröm man bara vill vakna upp ur. Jag är helt chockad och tom. Helt utan förvarning... Jag känner mig så fruktansvärt kränkt, säger Carolina.

Carolina säger att hon själv aldrig har upplevt någon kränkande behandling på Lundsberg.

Ser du någon sanning i mediebilden av Lundsberg?

– Den enda sanning jag ser är att vissa händelser det skrivs om faktiskt har hänt. Men annars är det en sån fruktansvärd förvriden och ondskefull bild man fått av skolan. säger Carolina som menar att skolan definitivt är en av de bästa i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista