Var uppmärksam på mobilladdare som sticker ut, säger Elsäkerhetsverket. Myndigheterna varnade för de här laddarna 2012. Foto: Elsäkerhetsverket / Scanpix.

Varning för livsfarliga elprylar

0:55 min

Elprylar som går att köpa på nätet kan börja brinna och ge dödliga stötar, varnar Elsäkerhetsverket.

– Jag har köpt en lampa en gång och den fungerar som den ska. Jag hade inga höga förväntningar eftersom att den var från Kina, säger Ajijana Simic från Växjö. Hon hade förväntat sig att den skulle hålla ett halvår, men ett år senare fungerar den fortfarande.

– Man får vad man betalar för, avslutar hon.

Det är just det som Elsäkerhetsverket varnar för. Köper man billiga elprodukter så finns risken att de kan vara farliga. Varje år testar myndigheten runt 400 produkter. Av dem får 30 procent försäljningsförbud.

– Några LED-lampor vi köpte är helt livsfarliga. De har spänningsförande delar som kan ge en elchock och dö, säger Martin Gustavsson som är inspektör på Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverket har också skrivit till EU-kommissionen och framfört att konsumenter som köper elprylar utanför Europas gränser inte får det skydd som man kan förvänta sig.

Om man ska köpa elprylar på nätet ska man fråga mycket; vem som tillverkat den, var den är tillverkad och om det är original. Och man ska akta sig för om det låter billigt - det är ofta lika med elfarliga produkter.

Antalet anmälningar till Elsäkerhetsverket när det handlar om farliga elprylar ökar, säger man på myndigheten. Och mycket handlar om mobilladdare.

Fakta

Om en aktör inom EU säljer varor som inte uppfyller de krav lagen ställer kan Elsäkerhetsverket förbjuda försäljningen. Den möjligheten finns inte mot en aktör i exempelvis Kina. EU har ett helt oreglerat inflöde av elektronik som köpts via internet från andra delar av världen.

Hemsidan kan vara på svenska och ta betalt i kronor, fastän bolaget bakom den finns i Kina.

Elprylar ska bland annat ha säkerhetsmärkning, typbeteckning och uppgift om tillverkare. Produkter med bruksanvisning orsakar som regel färre problem än de som saknar sådan.

Källa: Elsäkerhetsverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista