Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Misstänkt i SSU-härvan avgår

0:48 min

En kommunpolitiker som är misstänkt i bedrägerihärvan i SSU-Norrbotten har valt att avgå som politiker i Luleå kommun.

Det var förra året som SSU hamnade i hetluften. Dels anklagades SSU Norrbotten för att systematiskt ha fuskat till sig 1.2 miljoner kronor av landstinget, och dels anklagades lokalgruppen i Piteå för att ha fuskat till sig över 300 000 från kommunen.

Pengarna var till för att SSU skulle hålla i olika kurser och utbildningar, men revisionsgranskningar visade att de allra flesta kurserna aldrig hölls i verkligen och i vissa fall att mängden deltagare var överdrivna.

Polisens två utredningar börjar bli klara och åtalet väntas bli offentligt senare i höst, enligt åklagare Anna Wallin som jobbar med fallet. Tio personer är misstänkta och kan komma att åtalas för bedrägeri eller grovt bedrägeri. Misstankar som de alla förnekar.

Men nu avgår en av dem som ledamot i kommunfullmäktige i Luleå.

- Hon bestrider ansvar för brott, de skäl som hon anför kommer att utvecklas i den kommande rättegången, säger kvinnans advokat Jens Arnhof.

P3 Nyheter har sökt kvinnan om hennes anledning till avhoppet, men utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista