"Så mycket bättre" blev årets program, och Jonas Gardells "Torka aldrig tårar utan handskar" vann priset för årets drama på kristallengalan. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Kristallen: "Så mycket bättre" årets program

Det blev två priser på tv-galan Kristallen till "Så mycket bättre" - bland annat det finaste till årets program. Årets hederspris på fredagskvällens gala gick till Arne Weise.

"Så mycket bättre" tog hem priset för årets program. TV 4-programmet prisades för den senaste omgången där bland annat Darin, Olle Ljungström, Maja Ivarsson och Sylvia Vrethammar medverkade.
Segertåget fortsatte även för "Torka aldrig tårar utan handskar". Den omtalade serien vann priset för årets drama på Kristallengalan.
Det är andra gången en serie skriven av Jonas Gardell och regisserad av Simon Kaijser da Silva vinner priset för drama. Förra gången var det "De halvt dolda", 2009.
En glad Jonas Gardell uppmanade alla att "Torka allas tårar" medan regissören Simon Kaijser da Silva sade:
– Jag hoppas att den här serien en dag kan visas i Ryssland.
"Historieätarna" vann även priset för årets livsstilsprogram. Däremot gick programmets profil Erik Haag miste om priset för årets manliga programledare. Det gick i stället till David Hellnius. TV 4-stjärnan fick tittarnas röster för andra gången.
Gina Dirawi och André Pops ledde galan som direktsändes i SVT från Stockholmsmässan i Älvsjö. De båda folkkära programledarna överraskade publiken med att sjunga en lovsång till public service till tonerna av Whitesnakes 80-talshit "Here I go again".
Det märkliga inträffade att de båda värdarna själva ta emot priser på galan.
Gina Dirawi röstades fram av tittarna till årets kvinnliga programledare, för andra året i följd och André Pops vann priset för årets sport-tv-profil.
Det var fjärde året i följd som André Pops vann det priset.
- Jag ville verkligen vinna det här året, sade André Pops i sitt tacktal och lyfte fram sändningarna från fotbolls-EM, sommar-OS och populära "Vinterstudion" som anledningar till att SVT-sporten gjort ett sånt bra år.
Årets hederspris gick till Arne Weise. Den 83-årige tv-legendaren som lett så många program och var julvärd i rutan strax före Kalle Anka i tre årtionden fick ta emot priset av Ingvar Oldsberg, förra årets hederspristagare.
– Äntligen har det skett, jag har väntat i nio år, skämtade Arne Weise med priset i sin hand.

TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista