Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet i Stockholm 2012. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Musikhjälpen kämpar mot mödradödlighet

1:20 min

Temat för årets Musikhjälpen är mödradödlighet. Varannan minut dör en kvinna någonstans i världen i samband med graviditet eller förlossning. Söder om Sahara är det den vanligaste dödsorsaken för tjejer mellan 15-20 år.

– Unga tjejer som inte har tillgång till preventivmedel, sexualupplysning och säkra aborter löper en väldigt stor risk att dö. Och det är ju en skam, säger Kristina Castell, barnmorska på RFSU.

De vanligaste dödsorsakerna är infektioner eller förblödning. Det sker både vid förlossningar och osäkra aborter, som är vanliga i länder där abort är olagligt. Julia Blomberg är projektledare för Musikhjälpen, hon menar att med små medel kan alla göra skillnad.

– Musikhjälpens hela koncept är att det lilla räcker. Då kan man önska en låt för 50 kronor, och det räcker faktiskt till 50 plasthandskar, som kan minska risken för infektioner vid en förlossning. Det kanske man inte tänker på, men det gör ju jättemycket.

Musikhjälpen är ett projekt där unga hjälper andra unga. I år kommer skolor att kunna engagera sig med hjälp av utbildningsmaterial.

– Det känns jättefett att kunna erbjuda det, för det handlar ju både om att öka medvetenheten hos ungdomar, men också om att skolor själva kan börja samla in pengar. Kanske tävla mot varandra eller sådär, säger Julia Blomberg.

Kristina Castell håller med om att engagemang är viktigt.

– Det handlar inte bara om att Ban Ki-Moon eller ministrar på höga nivåer ska fatta beslut. Det krävs en rörelse som säger att "nu måste det hända någonting".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista