Hamish från Nya Zeeland tränar hunden Shay i Vasaparken. Foto: David Carr/Sveriges Radio

Var femte hundvalp dör inom ett halvår

1:29 min

Allt fler väljer att köpa sin hund på nätet. I många fall blir köpen bra, men var femte hundvalp som köps på nätet dör inom ett halvår, enligt den brittiska kennelklubben.

Linnea Håkansson köpte sin hund Elvis via Blocket, men hon tror att det viktiga är att man får träffa hunden och uppfödaren innan ett köp:
– Jag tror att man måste interagera med hunden innan. För det är ändå ett ganska stort ansvar.

En bit bort kommer Marianne Westerberg med sin irländska terrier. Hon skulle aldrig köpa en hund från nätet:
-- Nej verkligen inte. Det här är min första hund, det kändes tryggt att köpa från en kennel.

En undersökning bland fler än 2000 hundägare i Storbritannien visar att var tredje hade köpt sin hund på nätet. Det är betydligt fler än för två år sedan. Av de britter som köpt sin hund på nätet svarade nästan en femtedel att valpen hade dött inom ett halvår.

Försäkringsbolaget IF bekräftar att det här är ett stort problem i Sverige också. Svenska kennelklubbens råd är att vara kritisk för att undvika att köpa en hund som till exempel har blivit insmugglad.

– De kan vara sjuka själva, de är inte veterinärbesiktade. De kan föra med sig smittor till både människor och djur, säger  Svenska kennelklubbens presstalesmannen Hans Rosenberg.

Men man måste inte avstå helt från nätet, säger han. Rådet är att alltid köpa en hund som är registrerad i klubben. Han tycker att vissa hundköpare är mer eftertänksamma när de köper mobiltelefon än när de köper hundar.

Jag förstår inte det. När vi köper hund för 10 000-12 000 kronor så är det väldigt personligt. Man måste vara mer påläst för att köpa hund. Vissa köper inte med hjärnan, de köper något för att det är gulligt.

Tänk så här när du ska köpa hund

SKK:s råd är att alltid köpa en hund som är registrerad i klubben. Kräv att få träffa tiken som är mamma till valpen, och då på den plats där valpen är uppfödd. Då kan du bilda dig en uppfattning om hur hunden haft det. En hund som smugglats hit från utlandet riskerar att inte få en lika bra försäkring som en som är uppfödd i Sverige.

Källa: Svenska kennelklubben (SKK), Agria Djurförsäkring (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista