Jwan Sulaiman och brodern Belend Sulaiman är på Migrationsverket i Malmö för att ansöka om uppehållstillstånd. Foto: Dimitri Lennartsson

Permanent uppehållstillstånd för alla syrier i Sverige

1:09 min

Syrien är nu det land som har flest människor på flykt i hela världen, det säger FN. Samtidigt beslutar Migrationsverket att alla syrier som får asyl i Sverige ska få permanent uppehållstillstånd.

Över två miljoner människor har fått fly landet, fyra miljoner andra är på flykt inom landets gränser. Just nu är det det högsta antalet människor på flykt i världen, har FN:s flyktingorgan UNHCR sagt.

Även här i Sverige reagerar Migrationsverket på den förvärrade situationen i Syrien genom att låta alla syrier få stanna permanent i Sverige.

– Det känns jättebra faktiskt, det är det bästa landet med regler och så, säger Belend Sulaiman när jag träffar honom utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö.

Sverige blir första landet i EU att besluta att alla flyktingar från Syrien som får stanna i Sverige ska få permanent uppehållstillstånd, närmare 8000 syrier som idag har tillfälligt uppehållstillstånd får nu stanna i Sverige och ta hit sina familjer. Belend Sulaiman kom själv till Sverige innan konflikten bröt ut, men brodern Jwan Sulaiman kom från Damaskus igår.

– Min familj och min bror kom först till Italien. De sökte inte asyl där men jag vet inte om han kommer kunna få uppehållstillstånd i Sverige på grund av detta, säger Belend Sulaiman.

Han är orolig för att hans brors familj inte kommer kunna få permanent uppehållstillstånd på grund av Dublinförordningen som säger att man ska söka asyl i det land man först kom till i Europa. Genom Belend berättar brodern om hundratals som dör varje dag i Damaskus och tre kusiner som dött på grund av kriget.

– Vi får se hur det blir, hoppas att vi får det, säger Belend Sulaiman som inte gett upp hoppet om att brodern ska få uppehållstillstånd i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista