Foto: Mark Lennihan/Scanpix.

Nokia köps av Microsoft

"Inte alls förvånad"
1:32 min

I dag kom beskedet att Nokias mobiltelefoni blir uppköpt av Microsoft, som de tidigare bara samarbetat med. Det tidigare världsledande företaget har de senaste åren haft svårt att locka till sig användare.

Marcus Aborelius från Stockholm använder numera en Android, och det var länge sedan som Nokia intresserade honom.
– Det var på den tiden då Nokia hade 3310:an som höll för allting och som alla hade och som också var billig, säger han.

På den tiden var Nokia världsledande på mobilmarknaden men mycket har hänt. Idag går en av de sista av de tidiga mobilmärkena i graven, menar den tidigare telekomanalytikern  Helena Nordman-Knutson.
– Jag blev egentligen inte alls förvånad, säger hon.

En gång i tiden var de banbrytande. Till exempel när de tog bort antennen från mobiltelefonen och med tiden blev dom världsledande.
Men i den kapprustning som finns mellan företagen så drabbades de av storhetsvansinne och underskattade bland annat Iphonens betydelse och möjligheten att kunna surfa och chatta istället för att bara ringa och sms:a genom mobilen, menar hon,

– Det är det stora misstaget. I de här teknikbolagen är det väldigt svårt att komma tillbaka om man en gång har hamnat på efterkälken, säger hon.

Helena Nordman-Knutson tycker det är sorgligt för den nordiska mobiltelefonin att Nokia nu går i graven, och säger att framtiden här nu ligger på att utveckla mobilnäten så att fler kan ringa och surfa samtidigt.
 
Nokia blir uppköpta för 47,1 miljarder av Microsoft som på allvar vill konkurera på mobilmarknaden. Men det rör sig om en halvslagen hjälte och det kommer bli svårt att konkurera på allvar säger Helena Nordman-Knutson.

– Men det är större chans att lyckas konkurera nu än när det var två bolag som samarbetade.

John Wernström hade Nokia som första mobiltelefon. Då gav den honom helt nya vanor.
– Man hade velat se hur Snake 4 hade blivit. Men det känns som att de har tappat ganska mycket. Jag känner inte så många som har Nokia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".