Air Force One. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Obamabesök en fest för teknikintresserade

0:51 min

Planet som Barack Obama anlände i är inte i vilken gammal Boeing som helst.

Strax efter kl 10 landade USA:s president Barack Obama med sitt flygplan Air Force One i Arlanda.

Flygplanet har 370 kvadratmeter golvyta och rymmer bland annat sjukhusdel och gym. Air Force One är rustat för att kunna stå emot en kärnvapenattack och ska även gå att tanka i luften, vilket gör att den flyga hur långt som helst.

Robert Pettersson är flygplansentusiast, eller så kallad plane spotter. Han var såklart på plats när Air Force One landade, och hoppades på att få en bra bild av planet. 

– Det är väl vem som först får upp bilderna på de olika flygforumen och det är väl lite så det kommer att tävlas. Men annars är det ett glatt gäng som pratar med varandra och vi har bra gemenskap.

Obama lämnade sedan Arlanda i sin specialdesignade limousion som kallas för The Beast. Bilen har pansarsäkra glas, 20 cm tjocka dörrar som väger lika mycket som en flygplansdörr. Med ombord finns bland annat hagelgevär, tårgas, blod i presidentens blodgrupp och syrgastuber ifall de skulle bli utsatta för en giftgasattack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista