Foto: Hussein Radhi

Kommer från "fel" land - får inte utbilda sig

"Det var som att jag var ett hot"
4:14 min

Tänk dig att du skulle blivit antagen och börjat på din drömutbildning men sen kastas du ut efter en dag eftersom du är född i "fel" land. Det här hände 16-årige Hussein Radhi som är född i Irak.

Han vill bli industritekniker och arbeta med flygteknik, och började på en gymnasieutbildning i Trollhättan men efter en dag kallades han upp till rektorn och fick beskedet att hans bakgrund gjorde att han inte kunde gå kvar.

– Mötet tog tre minuter. Jag fick ett nej, jag var inte välkommen på programmet. Jag fick förstå själv att dörren är där, säger Hussein.

Hussein Radhi hade blivit antagen och börjat på GKN-Aerospace programmet på Nils-Ericsson-gymnasiet i Trollhättan. Företaget GKN, som skolan samarbetar med, tillverkar flygplansdelar och deras amerikanska ägare tillåter inte att personer från vissa länder anställs på grund av säkerhetsrisken. Det här gällde även studenter och därför tvingades Hussein sluta trots att han är svensk medborgare och har bott här i 13 år.

– Jag är inte intresserad av vad fabriken har för politiska avsikter. Jag är bara intresserad av utbildningen. Jag vet inte vem som är ansvarig, men jag är upprörd över att jag blev antagen och sen nekad, förklarar Hussein Radhi.  

Hussein Radhi hade sett fram emot att göra sin praktik på GKN-Aerospace eftersom de erbjöd sommarjobb för sina elever. Men så blev det alltså inte. Nu har han blivit omplacerad till teknikprogrammet.

– Jag får vänja mig. Det känns bra, men det enda jag kan tänka på nu är att stå på mina fötter igen, säger Hussein.

Han har inte funderat på att anmäla skolan. Men det tycker pressekreteraren Clas Lundström på Distriktsombudsmannen, DO, att han borde göra. eftersom en utbildningsanordnare inte får särbehandla en elev på grund av etnisk tillhörighet.

– När jag var på mötet behandlade de mig inte så bra. De behandlade mig inte som en elev utan som att jag var en fiende, ett hot, säger Hussein.

Karl-Olof Petersson som är verksamhetschef på Nils-Ericsson gymnasiet.
Han säger att Hussein visst kan fullfölja programmet, men han kan inte göra sin praktik på GKN-Aerospace.

– Jag har full förståelse för hans besvikelse och reaktion, säger han.

Men man kommer ju inte ifrån att det är en 16-årig person som har blivit särbehandlad på grund av sin etniska tillhörighet.

– Den delen håller jag fullständigt med om. Det vill jag ha granskat, det känns som en diskriminering, säger Karl Olof Petersson

Karl Olof Petersson säger att visar det sig att diskriminering har ägt rum, kommer Nils-Ericsson gymnasiet att sluta samarbeta med GKN-Aerospace.

P3 Nyheter har försökt att nå GKN-Aerospace under dagen utan framgång. Informationschefen Fredrik Fryklund sa dock till TT igår att företaget beklagar det som inträffat men att de måste följa amerikanska exportregler.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".