1 av 3
Till och med 7-eleven har hakat på trenden här på kaffekopparna står det Bruk din stemme storingsvalget 2013. Foto: Joni Söderström Winter/P3 Nyheter
2 av 3
Chris-André Einarsen. Foto: Joni Söderström Winter/P3 Nyheter
3 av 3
Jeanette Johansen Foto: Joni Söderström Winter
Valet i Norge

Norge vill få fler unga att rösta

"Bruk din stemme"
2:07 min

På måndag går norrmännen till val och inför årets valkamp har flera medier, organisationer och till och med butikskedjor dragit igång jättekampanjer för att få unga att rösta.

Chris-André Einarsen är 23 år gammal och han tycker att det viktigaste inte bara är att rösta utan också att göra ett genomtänkt val.

Det är bara drygt 50 procent av förstagångsväljarna som röstat i de tre senaste valen, enligt en undersökning från Institutt for samfunnsforskning. Det vill politiker och medier ändra på.

Katrine Opdal är projektledare för kampanjen Bruk stemmen på NRK och hon säger att inför årets val märker man att både tidningar och politiker vill nå de unga.

Det viktigaste för NRK är att de unga ska känna att de fått information nog att bilda sig en egen uppfattning.

Utanför Stortinget i Oslo står Jeanette Johansen och lyssnar på Socialitisk Venstres partiledare som blir utfrågad av tidningen Dagbladet. Hon tycker inte att kampanjerna påverkat henne så mycket utan att hon fått det politiska engagemanget i modersmjölken.

Vad kan du om det norska valet?

Vem styr Arbeiderpartiet? Och hur många ledamöter sitter i parlamentet?

Gör vår Norge-quiz och se om du har koll på vårt grannland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".