1 av 2
Claudio Bresciani / Scanpix
2 av 2
Jan Joel Andersson. Foto: Hugo Rennéus / P3 Nyheter

Det ska bli lättare att handla från USA

1:54 min

En synkad marknad. Det är tanken med ett frihandelsavtal mellan EU och USA, som diskuteras i dag när Obama är i Sverige. Men avtalet är inte helt oproblematiskt.

Det kan vara krångligt att handla saker från USA. När du försöker köpa via internet kan ditt kort nekas för att det inte är registrerat i USA, eller så säger E-handeln nej - bara för att du är från Sverige.

Dessutom är många elektronikprodukter i USA godkända där, men uppfyller inte säkerhetskraven här i EU. Samma sak gäller för vissa bilar, som inte går att sälja i Europa.

Men det här är något som det så kallade frihandelsavtalet mellan EU och USA ska förenkla. Genom att helt enkelt synka marknaderna.

– Man blir godkänd i USA, och då blir man också godkänd i Europa för den varan. Då betyder det att företagen kan bli mer intresserade av att exportera även till små marknader som Sverige, säger Jan Joel Andersson som är forskare på Utrikespolitiska institutet.

Han understryker att det här kommer göra att det även blir billigare att handla från USA.

Men ett frihandelsavtal är inte helt oproblematiskt. Även amerikansk mat skulle bli godkänd i Sverige. Mat som framställts genom genmodifiering och andra kontroversiella metoder:

– De amerikanska djuruppfödarna lägger då till ett tillväxthormon så att biffarna blir större. Och det är ju amerikanska biffar - de är stora. Men det är något som vi i Europa är väldigt skeptiska till och inte vill låta amerikanerna exportera till Europa. Men blir det så, då kommer vi också kunna köpa amerikanska biffar i Sverige.

Enligt Jan Joel Andersson så är det inte allt för långt ifrån att det här blir verklighet. Både EU och Sverige har sagt att man vill införa ett frihandelsavtal.

– Så utsikterna för det här är nog större än någonsin, men hindren är också stora. Inte minst då frågan om mat och matsäkerhet som är en viktig del i det, säger Jan Joel Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista