Platsen för dödskjutningarna i Biskopsgården. Foto: Helena Sällström/Sveriges Radio.
Dubbelmordet i Göteborg

Polisen: Tips kan lösa dubbelmord

"Övertygade om att det finns folk som vet vem som ligger bakom"
1:01 min

Två killar sköts till döds vid en skottlossning på Hisingen i Göteborg i natt. Nu begär polisen hjälp från polisen i övriga landet.

– Vi har för många ärenden. Det är lite för mycket just nu. Vi behöver lite stöttning. Det är också en markering mot de kriminella och allmänheten att vi tar det här på största allvar, säger polisens presstalesperson Björ Blixter till P4 Göteborg.

Skottlossningen skedde i Biskopsgården på Hisingen strax före klockan 22 på onsdagskvällen. Enligt initiala uppgifter var de bägge männen allvarligt skadade och hade förts till sjukhus, men vid 00.30-tiden uppgav polisen att de båda hade avlidit.

Männen, 28 och 17 år, ska ha avlidit på sjukhus och de anhöriga är underrättade.

Polisen uppgav att akutmottagningen på Sahlgrenska stängdes i samband med händelsen, men enligt tjänsteman i beredskap på Sahlgrenska sjukhuset är akuten öppen för vårdsökande, men den polisiära närvaron är hög.

– Vi är övertygade om att det finns människor som vet vem som ligger bakom detta. Ett avgörande tips så kan det gå fort, säger Björ Blixter, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

Men än så länge har ingen hört av sig med något som skulle kunna hjälpa polisen att lösa nattens dubbelmord, något som kan bero på rädsla, tror Björ Blixter.

En av de två männen som sköts ihjäl var 17 år och bodde i området där morden skedde. Han hedrades vid en stor ceremoni tidigare i dag. Vikki som hörde skotten igår bor nära brottsplatsen och hon är orolig.

– Man blir riktigt oroad hur det ska gå i framtiden för barnen och allt det här. Man vågar ju knappt, man vet inte ens om man vågar gå över i dagtid. Även dagtid har det ju hänt mycket här, säger hon.

Ikväll ska Göteborgspolisen fortsätta prata med de som bor i området och försöka kartlägga offrens liv. Dessutom har man begärt in förstärkning från resten av landet. Ännu vet man inte hur mycket hjälp som kommer, men den extra hjälpen behövs, menar kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki:

– När den här typen av situationer har uppkommit så är det väldigt svårt att bli av med den. Egentligen bör man försöka agera innan det blir så illa som det har blivit, säger han.

Gårkvällens skjutning är den 27 skottlossningen hittils i år i Storgöteborg. Under förra året rapporterades 33 skjutningar och året innan dess 24 skjutningar, enligt en sammanställning som Göteborgs-Posten har gjort.

Båda männen som mördades i natt är kända av polisen sedan tidigare. För bara tre dagar sen larmades polisen om en skottlossning i samma område där dubbelmordet skedde igår. Polisen utesluter inte ett samband mellan båda skjutningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".