Sandrella Zaro som är emot en amerikansk invasion av Syrien. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.

Demonstrerar mot Obama

1:27 min

Igår var det flera demonstrationer i Stockholm mot president Barack Obama. De flesta demonstrerade mot att USA ska gå in i Syrien, men ett 50-tal poliser fick rycka in när Obamavänliga-demonstranter också dök upp, som vill att USA ska gå in i landet.

En vägg av poliser separerar de  två olika grupperna på Medborgarplatsen i Stockholm, som har helt olika åsikter i Syrienfrågan. Den betydligt större gruppen på flera hundra personer skriker att dom  inte vill att USA ska gå in i Syrien och att landet ska få sköta sina egna problem. 
Och den andra gruppen  på minst 50 personer skriker att Obama måste gå in i Syrien nu, och att president Assad är en mördare och fascist.

En av dem var Hane Al-Ashad.
– Omvärlden har varit tyst i tre år. Jag har min familj och släkt där, och vi kan inte göra någonting, säger han.

En annan Obama-vänlig demonstrant är förbannad på den andra sidans plakat på president Al Assad.

–  När jag ser vissa idioter som hejar på Assad mitt i Stockholm, när han är en känd diktator, då blir jag jätteförbannad och arg, säger demonstranten.

– Jag tycker att Obama är mycket värre, säger Sandrella Zaro.

P3 Nyheter träffar henne på andra sidan Medborgarplatsen, hon fortsätter:

 – Obama är den största diktatorn i världen, för det är han som vill styra hur länder ska ha det.

När Sandrella Zaro får höra vad motdemonstranterna tycker håller hon inte med. Hon tror att en amerikansk invasion skulle orsaka mer dödande och tycker att Obama ska hålla sig borta från Syrien.

– Han har ingenting med Syrien att göra, det är det Syriska folket som ska bestämma vad som ska hända med landet. En amerikansk invasion skulle ske med raketer och bombningar, och då är det alltid oskyldiga som dör. Det borde motdemonstranterna tänka på , säger Sandrella Zaro.

David Carr
david.carr@sverigesradio.se

Palmira Koukkari Mbenga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista