1 av 2
Tuva Fellman och Jørn Kaarstad är programledare i Hallo P3. Foto: Joni Söderström Winter / P3 Nyheter
2 av 2
P3 Nyheters reporter Joni Söderström Winter bevakar Norgevalet.
Valet i Norge

Bostadsbristen viktig fråga för Norges unga

1:37 min

Miljö, invandringspolitik och utbildning är viktiga frågor för unga i det norska valet på måndag. Men det är bostadsbristen som engagerar mest.

– Bostadsbristen är en viktig fråga för unga, så de väljer det parti som kommer göra det lättare att få lägenhet, säger programledarna för Hallo P3, Jørn Kaarstad och Tuva Fellman.

Precis som i Sverige har Norge problem med att unga inte kommer in på bostadsmarknaden, och många har inte råd att lägga de 15 procent i kontantinsats som krävs när man köper lägenhet.

Heida Ofagsdotter är student i Oslo. Hon håller med om att bostadspolitiken är den viktigaste frågan:

– Som student har man väldigt lite i bidrag, så det är svårt att spara ihop till en insats till en lägenhet - samtidigt som man pluggar.

Inför valet på måndag så ser det ut i opinonsmätningarna som att högerpartiet Höyre kommer vinna över socialdemokratiska Arbeiderpartiet. Och för att lösa bostadskrisen har båda partierna ett liknande recept.

Höyre vill ta bort tekniska regler för att göra det enklare att bygga, och Arbeiderpartiet lovar att tredubbla byggandet av studentbostäder och att göra det enklare för unga att få startlån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista