1 av 2
Filip Hammar och gymnasieelever. Foto: Skolverket.
2 av 2
Filip Hammar i ett av klassrummen han besöker. Foto: Skolverket.

Komiker ska få fler att vilja bli lärare

Filip Hammar: Man ska tänka "Jag vill bli lärare, fan vad kul!"
1:37 min

Det är få som vill bli lärare, och nu tar Skolverket komiker till hjälp för att få fler unga att lockas till lärarutbildningarna, framför allt till teknik och naturvetenskapliga ämnen.

Eleverna väntade på en vikarie, men istället överaskade Filip Hammar gymnasieklassen och pratade om viktigt lärarjobbet är. Hans föräldrar är gamla lärare men det blev det ingen väg för honom, även om han hade kunnat tänka sig att bli det.

Men han tycker det finns likheter hos de två yrkena. Som att båda faktiskt har en publik som ska lyssna på en:

– Det är ett argument så gott som något. Om man ser det på det sättet så tror jag att läraryrket kan bli jäkligt kul. Jag tror fan att man ska tänka "fan jag ska bli lärare, helvete vad kul", säger han.

Messiah Hallberg och Nour El-Refai är också med i filmerna. Och det har varit oväntade grepp som har provocerat tror man på Skolverket, som också menar att den här typen av kampanjer påverkar.

– Ja det tror jag, för det har vi redan sett, säger Ann-Charlotte Gunarsson, informationschef på Skolverket.

Ann Charlott Gunnarsson berättar att deras tidigare filmkampanjer med andra typer av kändisar har vänt trenden. Det har de kunnat se genom att 20 procent fler har sökt sig till lärarutbildningarna under kampanjtiden.

Filmerna har också varit populära hos unga, enligt Skolverkets egna undersökningar och därför tror de på kampanjen.

Filip Hammar är lite mer försiktig kring sin egen påverkan:

– Det vore ju väldigt magstarkt av mig att tro att bara för att jag och några till är med i den här kampanjen så ska jättemånga fler bli lärare. Men kan man på något sätt göra så att den här bristen blir uppmärksammad i mediebruset så är det väl bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".