Jens Stoltenberg. Foto: Joni Söderström Winter / P3 Nyheter.
Valet i Norge

Stoltenberg på väg att förlora makten

1:37 min

Det mesta pekar på att Norges statsminister Jens Stoltenberg kommer förlora regeringsmakten till de borgerliga och högerpartiet Höyre. Trots att Stoltenberg hyllades för hur han hanterade terrorattentaten 2011.

Då: Jens Stoltenberg håller tal i Storkyrkan i Oslo, två dagar efter Anders Behring Breiviks attentat. Hans medkänsla och sätt att ta Norge genom sorgen gjorde att han blev väldigt populär.

Nu, två år senare, pekar det mesta på att Jens Stoltenberg och de röd-gröna kommer förlora regeringsmakten till de borgerliga och högerpartiet Höyre med Erna Solberg i spetsen.

Sveriges Radios Nordenkorre Jenny Sanner Roosqvist säger att oavsett hur bra Stoltenberg än skötte efterspelet till Breivik-attacken, så hjälper det honom inte i det här valet:

– Han kommer inte kunna ta några pluspoäng på det, inte nu längre.

Istället verkar många norrmän vilja byta regering mest för bytandets skull, säger hon:

– Att Arbeiderpartiet tappat sen förra valet beror på att norrmännen vill ha en förändring.

På Oslo högskola träffar vi studenten Emilia som tycker att det behöver hända något nytt i Norge, för att det som redan är bra ska kunna bli ännu bättre:

– Jag tycker inte att Stoltenberg har gjort något fel, men jag tror vi behöver lite nya tankar för att göra Norge ännu bättre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista